У РФ через посуху дорожчає вівсянка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ через посуху дорожчає вівсянка

Аграрний ринок
289
Засуха і зниження врожаю зернових знову, як і два роки тому, позначаються на круп’яному ринку. Тепер в групі ризику опинився геркулес, який за обсягом споживання посідає третє місце після рису і гречки. До прикладу, в московському регіоні з середини року оптова вартість геркулесу виросла більш ніж на 40%, хоча в попередні роки вівсянка вважалася однією зі стабільних культур на ринку. Ціновий стрибок відбувається через 25-відсоткове зниження валового врожаю вівса. До того ж якість зерна не дуже хороша.
У поточному році, незважаючи на зростання площ, валовий збір вівса може значно знизитися через несприятливі погодні умови в низці регіонів Сибіру, Уралу, Поволжя, Центрально-Чорноземного регіону, розповіла заступник гендиректора Інституту кон’юнктури аграрного ринку (ІКАР) Ірина Глазунова. Його урожай, за оцінками ІКАР, складе близько 4 млн т проти 5,3 млн т в минулому році. Крім того, через посуху якість вівса значно знизиться, додає пані Глазунова.
Переробники вже зараз конкурують між собою за зерно високих круп’яних кондицій. Відповідно, ціни на продовольчий овес помітно зросли з початку сезону і продовжують динамічно зміцнюватися. Як наслідок, переробники вже зараз конкурують між собою за зерно високих кондицій, додає експерт.
У Москві і Підмосков’ї вартість геркулесу з початку поточного зернового року (1 липня 2012 року) виросла більш ніж на 40%. Хоча зазвичай вівсяні пластівці – одна з найстабільніших круп на російському ринку, відзначає пані Глазунова: «Геркулес входить в групу круп із середньою еластичністю. Попит на нього значно змінюється тільки при різких коливаннях рівня цін. Це пояснюється стабільним попитом на крупи вівсяної групи з боку чітко сформованих груп споживачів, які потребують дієтичного харчування, а також з боку дитячих і лікувальних установ».
За словами комерційного директора компанії «Ангстрьом» Оксани Линник, інформація про підвищення цін на овес і вівсяні пластівці з’явилася в кінці серпня, коли зібрали урожай. Тоді стало ясно, що валовий збір очікується нижче необхідного в регіонах, які є ціноутворюючими для цієї культури, – в Тюменській області, Алтайському і Красноярському краях, додає інший переробник. Минулого літа ці регіони виявилися в числі найбільш постраждалих від аномальної спеки.
У підсумку переробники поступово почали підвищувати відпускні ціни для рітейлерів, і ті реагують нормально, враховуючи дані аналітиків, відзначає пані Линник.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас