При розробці навігаційної системи ГЛОНАСС вкрали 6,5 млрд руб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При розробці навігаційної системи ГЛОНАСС вкрали 6,5 млрд руб

Кримінал
655
Поліція виявила розкрадання 6,5 мільярдів рублів у ВАТ “Російські космічні системи” при розробці навігаційної системи ГЛОНАСС, повідомив журналістам голова управління внутрішніх справ на Московському метрополітені Ігор Божков, який до кінця липня цього року працював у департаменті карного розшуку МВС РФ.
“Зараз вже можна говорити, що слідчими та оперативними шляхами встановлено розкрадання на суму близько 6,5 мільярда рублів. Мова йде про керівництво організації (ВАТ” Російські космічні системи “). Заведено кримінальну справу”, – сказав він.
“Справу порушено стосовно низки керівників. Справа пов’язана з великим обсягом документів. Після відпрацювання всього обсягу можна говорити про конкретних підозрюваних. Прізвища поки не називаються, щоб не бути голослівними, потрібно спочатку закріпити факти”, – сказав Божков.
За його словами, слідство триває півроку, оперативна робота – порядку 2,5 років.
“Порушено одну кримінальну справу за статтею про зловживання службовими повноваженнями”, – зазначив Божков. Максимальна санкція – десять років ув’язнення.
Продовження ситуації з розкраданням коштів при розробці навігаційної системи ГЛОНАСС в ВАТ “Російські космічні системи” (РКС) може бути таким же, як в ситуації з кримінальною справою у ВАТ “Оборонсервіс”, підвідомчому Міністерству оборони РФ. За наявності доказової бази будуть обшуки, арешти і суди, не виключило джерело в ракетно-космічній галузі.
Представник РКС відмовився коментувати РІА Новини цю інформацію. Разом з тим, він висловив здивування, що інформацію про розслідування поширює голова поліції метрополітену.
“Дивує, що інформацію про розслідування, яке проводить 4-е управління МВС в закритому режимі, озвучує начальник управління внутрішніх справ на московському метрополітені. Складається враження, що скоро цю інформацію будуть поширювати постові, і чим менше поліцейський чин, тим страшнішою буде цифра”, – сказав співрозмовник агентства.
Божков зазначив, що про розслідування справи раніше було повідомлено на нараді за участю колишнього голови МВС Рашида Нургалієва, тодішнього голови ГУМВС по Москві (а нині міністра внутрішніх справ) Володимира Колокольцева, голови Роскосмосу Анатолія Поповкіна і віце-прем’єра Сергія Іванова. За словами Божкова, Поповкін “всіляко сприяв” розслідуванню.
Божков пояснив, що Роскосмос виділяє кошти на створення системи ГЛОНАСС, а “Російські космічні системи” є підрядниками і розробляють технічні завдання, які потім надаються для узгодження в Роскосмос. “У тих завданнях було закладено низку схем, що дозволяють в майбутньому при освоєнні кошти виводити”, – зауважив Божков.
У свою чергу начальник московського главку МВС Анатолій Якунін заявив, що ніякого тиску при розслідуванні розкрадання коштів, виділених на розробку системи ГЛОНАСС, не було.
“Якщо буде – воно буде припинятися, будь-які спроби. Слідство буде доведено до кінця”, – сказав Якунін.
Він додав, що ухвалено рішення прискорити розслідування справи, але не виключено, що слідство може зіткнутися з додатковими сюрпризами.
У середу ГУМВС РФ по Москві повідомило, що поліція встановила фірму, на рахунки якої перераховувалися кошти, що виділялися на ФЦП “Глобальна навігаційна система ГЛОНАСС”, і провела в фірмі обшуки. За даними поліції, був встановлений факт виведення загалом 2 мільярдів рублів, з яких близько 600 мільйонів були переведені на рахунки фірм-“одноденок”.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас