Держборг Японії досяг рекордної суми 983 трлн ієн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг Японії досяг рекордної суми 983 трлн ієн

Казна та Політика
592
Держборг Японії на кінець минулого місяця досяг рекордної позначки 983 трлн ієн ($12,4 трлн). В основному зростання заборгованості спровоковано непередбаченими витратами на подолання наслідків природних катаклізмів у березні минулого року.
Як очікує міністерство фінансів країни Сонця, що сходить, в 2012 фінансовому році (який закінчиться в березні наступного року) держборг Японії перевищить 1 тис. трлн ієн ($12,6 трлн). Ця сума складається з обсягу непогашених урядових облігацій, відкладених рахунків за короткостроковими платежах, а також кредитів від фінансових інститутів.
Розмір держборгу вже більш ніж удвічі вищий від ВВП Японії, повідомляють місцеві ЗМІ. Країна утримує неприємну першість за цим показником серед провідних промислово розвинених держав.
У цьому році парламент після гострих дебатів ухвалив закон про поступове підвищення споживчого податку, однак цього явно не вистачить для вирішення боргових проблем.
Варто відзначити, що Японія може стати банкрутом до 2017 року, тому інвесторам варто позбавлятися від ієни і купувати активи, номіновані в інших твердих валютах, радить колишній консультант мільярдера Джорджа Сороса Такесі Фудзімакі. Він переконаний, що після дефолту вартість ієни впаде в 5-6 разів – до 400-500 ієн за долар. Одночасно ставки за 10-річними облігаціями Японії підскочать до 80% річних. Фудзімакі додав, що способів вибратися з кризи у країни немає.
Нагадаємо, Японія знаходиться в стані економічної стагнації понад 20 років з невеликими перервами. Для порятунку економіки уряд і ЦБ постійно використовують різні програми стимулювання, що в підсумку тільки збільшує держборг.
Раніше повідомлялося, що кількість витрат на ліквідацію наслідків катастрофи на японській АЕС у Фукусімі, а також компенсації постраждалим, може збільшитися вдвічі до більш ніж 10 трлн ієн ($125 млрд).
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас