Британія заблокує "банківський союз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія заблокує "банківський союз"

402
Великобританія вкотре повідомила про готовність блокувати ідею створення банківського союзу в Європі.
Настільки радикальна позиція пов’язана з тим, що банківський союз передбачає створення єдиного наглядового органу, який отримає можливість контролювати і впливати на всі банки Європи, в тому числі на деякі за межами валютного блоку.
Оскільки Великобританія відмовляється брати участь в банківському союзі, уряд країни наполягає на створенні системи захисту банків, що не входять у валютний союз.
Раніше, виступаючи в Палаті громад, прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що ЄЦБ не буде контролювати роботу британських банків. Вони залишаться в зоні відповідальності Управління фінансового регулювання і нагляду.
У той же час він не раз запевняв, що він “не бажає бути перешкодою на шляху банківського союзу” в єврозоні, хоча все більше експертів вважають, що сумніви Великобританії можуть стати причиною краху європейського проекту.
На останньому саміті ЄС у Брюсселі було ухвалено рішення створити єдину систему регулювання банківського сектора до кінця 2014 р. Передбачається, що більшу частину наглядових функцій ЄЦБ делегує національним регуляторам. При цьому за ним збережеться право безпосередньо втручатися в ситуацію в разі системних проблем з тим чи іншим банком, не чекаючи запиту про допомогу.
Крім того, планується створити спеціальний міжбанківський фонд для реструктуризації проблемних банків. Європейська влада розраховує, що остаточне рішення щодо фонду буде ухвалено вже до грудневого саміту.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас