Україна зможе отримувати гроші з кіпрських офшорів з 2014 року - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зможе отримувати гроші з кіпрських офшорів з 2014 року - експерти

Казна та Політика
1394
Підписана урядами України та Кіпру в четвер конвенція про уникнення подвійного оподаткування та попередження ухилень від сплати податків на доходи, якій ще потрібно пройти ратифікацію у новообраній Верховній Раді, найбільш імовірно, набуде чинності з 1 січня 2014 року, вважають у юридичній фірмі “Василь Кісіль і Партнери”.
Як зазначили в компанії, конвенція вступить в дію з дня отримання останнього письмового повідомлення, що свідчить про завершення всіх необхідних внутрішньодержавних процедур, при цьому її положення зможуть застосовуватися лише з початку наступного року.
“Таким чином, з урахуванням недавніх парламентських виборів і за умови ратифікації Конвенції новообраним законодавчим органом, на наш погляд, можна чекати початку застосування її положень не раніше 2014 року”, – відзначили юристи.
Крім того, за їх словами, має бути вирішено питання денонсації чинної в Україні з серпня 1983 року угоди, укладеної урядом СРСР.
“Ми не відкидаємо, що податкові органи можуть зайняти фіскальну позицію і стверджувати, що чинна угода втратить чинність з моменту набрання чинності нової конвенції, і до початку застосування положень останньої положення жодної з них застосовуватися не будуть”, – вважають в юрфірмі.
У свою чергу, керуючий партнер PSP Audit Дмитро Сушко підкреслив, що конвенція містить важливу норму, згідно з якою резиденти Кіпру, як і раніше, можуть платити податок на Кіпрі, однак при цьому доходи також можуть оподатковуватися в країні, резидентом якої є платник, тобто в Україні.
“Практика податкового трактування подібної норми, на прикладі аналогічних конвенцій, це не право вибору платника податків, а його зобов’язання сплатити податок в Україні. Тому є думка, що тільки обрані будуть доводити в судовому порядку своє право вибору країни сплати податку”, – зазначив аудитор.
Він пояснив, згідно з документом, замість існуючого раніше нульового оподаткування, встановлені ставки податку 5% і 15% для дивідендів, 10% для роялті, 2% для доходу від боргових вимог.
Такі ставки, за словами експерта, частково трохи нижчі, ніж в інших конвенціях, але це не гарантує, що Кіпр за привабливістю не програє таким юрисдикціям як Нідерланди, Англія, Швейцарія.
Як зазначають юристи юрфірми “Василь Кісіль і Партнери”, статті конвенції, присвячені оподаткуванню пасивних доходів, на відміну від чинної угоди, містять посилання на необхідність наявності в одержувача доходу статусу так званого “фактичного власника”.
“Відсутність цього положення в чинній угоді, незважаючи на його ігнорування податковими органами, могла бути аргументом для незастосування концепції бенефіціарного власника судом. Це, зокрема, було підтримано в одному з небагатьох судових рішень з даного питання”, – зазначили юристи.
При цьому за їхніми словами, всупереч загальноприйнятій тенденції, Конвенція не містить спеціальних положень щодо оподаткування доходів, отриманих від продажу акцій (часток) у статутному капіталі компанії, що формує свою вартість переважно від нерухомого майна.
У зв’язку з цим, доходи при продажу акцій компанії у всіх випадках не підлягатимуть оподаткуванню в Україні. Разом з тим, доходи від нерухомого майна кіпрськими компаніями будуть підлягати оподаткуванню в Україні за ставкою 15%.
На зміну загальним положенням чинної угоди щодо обміну інформацією, за словами юристів юрфірми “Василь Кісіль і Партнери”, прийдуть більш детальні правила взаємодії компетентних органів країн в інформаційній сфері.
Головне нововведення – можливість запиту інформації, що належить “призначеним особам, агентам або довіреним особам”. “Очевидно, дане повноваження, потенційно, може застосовуватися до представників номінальних сервісів, що надаються кіпрськими резидентами”, – зазначили юристи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас