Греція може стати найбіднішою країною єврозони через два роки - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція може стати найбіднішою країною єврозони через два роки - експерти

584
Греція через два роки може виявитися найбіднішою країною єврозони у міру того, як колишні соціалістичні економіки Естонія та Словаччина демонструють рекордні для валютного блоку темпи зростання, повідомляє агентство Bloomberg.
Проаналізувавши доповідь Європейської комісії, аналітики агентства дійшли висновку, що до 2014 року ВВП Греції на душу населення за паритетом купівельної спроможності впаде до 71,3% середнього для Євросоюзу рівня з 79,8% в 2011 році.
Словаччина, друга найбідніша країна єврозони, може обійти Грецію вже в цьому році, а Естонія, економічно найслабша країна валютного союзу, стане багатшою від Греції до кінця 2014 року.
Через два роки після отримання першого траншу міжнародної допомоги Греція намагається знизити рівень держборгу до рівня, який вимагають її іноземні кредитори. При цьому посилення бюджетної економії лише посилює рецесію: до 2014 року, коли очікується відновлення зростання економіки після шести років рецесії, ВВП Греції скоротиться більш ніж на 20% з докризового рівня.
“Зближення різних європейських економік продовжується, – вважає економіст лондонської Capital Economics Ltd. Ніл Ширінг. – Важкий борговий тягар і брак конкурентних переваг ще багато років будуть стримувати економічне зростання таких країн європейської периферії, як Греція або Португалія. Але одночасно це стимулюватиме економічне зростання в країнах Східної Європи”.
Словаччині, яка приєдналася до єврозони в 2009 році, і Естонії, яка перейшла на євро в минулому році, вигідне зниження вартості робочої сили, яке сприяє зростанню експорту.
Якщо економіка Греції, згідно з прогнозами, в 2013 році може скоротитися на 4,2%, то ВВП Естонії збільшиться на 3,1%, і країна стане лідером за темпами зростання серед членів єврозони. На другому місці буде Словаччина, зростання ВВП якої може скласти 2%.
Португалія, яка минулого року занурилась у рецесію і стала третьою державою єврозони, яка звернулася по фінансову підтримку, також буде поступатися своїм східним партнерам. Згідно з підрахунками Bloomberg, ВВП Словаччини на душу населення за паритетом купівельної спроможності вже в цьому році зрівняється з аналогічним показником Португалії, а в 2013 році перевершить його.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас