Штрафи за браконьєрство піднімуть у 10-ки разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи за браконьєрство піднімуть у 10-ки разів

Казна та Політика
1165
Кабінет Міністрів схвалив постанову “Про стягнення компенсації за незаконний видобуток, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення або погіршення середовища їх проживання (зростання)”. Цей документ представив міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький.
Проект акта був розроблений на заміну постанови Кабінету Міністрів від 01.06.1993 №399 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.1999 №398), якою затверджено діючі розміри компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження об’єктів Червоної книги України.
Як пояснили в прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України, метою постанови є встановлення розмірів компенсації за незаконний видобуток тварин і рослин, види яких додатково занесені до третього видання Червоної книги в 2009 році (445 видів). Діючі розміри компенсації були значно меншими від тих, що встановлені, зокрема, для мисливських тварин. Така ситуація робить об’єкти Червоної книги менш захищеними, ніж загальнопоширені представники флори і фауни.
Останній раз розміри компенсації були переглянуті у 1993 році. У схваленому акті, згідно з експертними висновками наукових установ та з урахуванням інфляційних процесів, розміри компенсації збільшено у середньому по видах тварин і рослин в десять разів. Зате для найбільш вразливих і комерційно значущих видів розміри компенсації збільшені в 40 і більше разів. Перш за все, це стосується дельфінів, зубра, хижих птахів і осетрових риб.
“Враховуючи те, що існує нагальна необхідність посилення охорони рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин шляхом суттєвого підвищення матеріальної відповідальності за їх незаконне видобування або знищення, і враховуючи те, що дане питання знаходиться на постійному контролі громадських природоохоронних організацій, а незаконне використання рідкісних тварин і рослин завдає значної шкоди бюджету, уряд 7 листопада і схвалив відповідну постанову”, – зазначили у відомстві.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас