Іспанська компанія стане основним інвестором будівництва LNG-терміналу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанська компанія стане основним інвестором будівництва LNG-терміналу в Україні

Енергетика
559
Іспанська компанія Enagas S.A. може виступити як основний інвестор будівництва терміналу з регазифікації скрапленого газу в Одеській області, повідомив журналістам куратор проекту Віталій Дем’янюк в Києві в четвер.
“На першому етапі Enagas може взяти участь у проекті як основний партнер держави”, – сказав він.
В.Дем’янюк уточнив, що при цьому частки Enagas і держави в консорціумі з будівництва терміналу можуть розподілитися в співвідношенні 75% на 25% відповідно.
“Надалі розподіл часток може істотно змінитися – це нормальна європейська практика”, – сказав він
Куратор нацпроекту уточнив, що в подальшому до складу консорціуму можуть увійти також інші гравці. Наприклад, інтерес до участі в проекті проявляють корейська компанія Kogas, американська Excelerete Energy і одна з катарських компаній.
В.Дем’янюк також повідомив, що ДП “LNG-термінал” на сьогодні веде переговори з вісьмома компаніями про постачання газу на майбутній термінал. Серед них, зокрема, Total, BP, британська BG Group, Kogas, іспанська Gas Natural і американські компанії.
“На 1 січня 2015 року, коли закінчиться перший етап будівництва, ми повинні мати підписані контракти (на постачання газу – ІФ)”, – резюмував куратор нацпроекту.
Як повідомлялося, будівництво LNG-терміналу в Україні розділене на два етапи. На першому етапі (запуск – 2016 рік) буде задіяно судно-термінал потужністю 5 млрд куб. м газу на рік. На другому етапі (запуск – 2018 рік) буде побудований наземний термінал потужністю 10 млрд куб. м газу на рік.
В рамках першого етапу будуть проведені днопоглиблювальні роботи (за рахунок коштів, залучених ДП “LNG-термінал” під державні гарантії, вартість – EUR121 млн), побудовано з’єднання з газопроводом високого тиску (за кошти ДК Укртрансгаз, вартість менш EUR113 млн) встановлено орендоване судно-термінал.
На другому етапі буде побудований наземний термінал за кошти консорціуму інвесторів, вартість – EUR735 млн).
Проект передбачає будівництво СПГ-терміналу в районі м. Південне поруч з нафтовим терміналом ПАТ “Укртранснафта” і МТП “Південний”.
Enagas SA, найбільший гравець на газовому ринку Іспанії, експлуатує мережу газопроводів, а також низку LNG-терміналів в цій країні.
Excelerete Energy відкрила свій перший LNG-термінал у 2005 році. На сьогодні управляє 11 терміналами по всьому світу, ще 15 терміналів перебувають на різних етапах будівництва.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас