Україна Goodbye: Лазаренко вирішив ще побути у США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна Goodbye: Лазаренко вирішив ще побути у США

987
Екс-прем’єр-міністр України (з травня 1996 р. по липень 1997 р.) Павло Лазаренко подав клопотання в Імміграційний суд міста Сан-Франциско про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США. Про це йдеться в заяві його адвоката Марини Довгополої.
За словами Довгополої, мова про надання політичного притулку не йде. Лазаренко вже отримав відповідь, що справу розгляне Імміграційний суд Сан-Франциско (суддя Лора Рамірес). Захист екс-прем’єра розраховує, що слухання з цього питання почнуться через два-три тижні.
Як заявила адвокат, “Лазаренко підтверджує бажання повернутися в Україну, однак у зв’язку з відсутністю гарантій його безпеки, незалежного правосуддя та упередженим ставленням до нього з боку керівництва Генеральної прокуратури вважає, що зараз єдино правильним кроком буде отримання тимчасового статусу в США”.
Нагадаємо, 1 листопада Лазаренко вийшов з в’язниці Terminal Island в Каліфорнії, де відбував покарання понад 10 років за фінансові махінації. Втім, екс-прем’єр відразу ж знову потрапив в іншу каліфорнійську в’язницю – Аделант – через невизначеність свого статусу в США.
Раніше повідомлялося, що сам факт виходу Лазаренка з в’язниці не означає, що екс-прем’єр відразу зможе вільно пересуватися. Додамо, що Лазаренко після виходу з установи пенітенціарної системи буде обмежений у контактах до тих пір, поки не будуть завершені деякі юридичні процедури, передбачені законодавством США. Про конкретні строки залагодження правових формальностей поки що не повідомляється.
За деякими даними, раніше оприлюдненими в ЗМІ, попереднє слухання у міграційній справі Лазаренка призначено на 7 травня 2013 р. в Імміграційному суді Сан-Франциско. Таким чином, свій 60-річний ювілей, який Лазаренко буде святкувати 23 січня 2013 р., екс-прем’єру, можливо, доведеться зустріти за ґратами.
Нагадаємо, Лазаренко очолив уряд України в 1996 р., через рік тодішній Президент України Леонід Кучма відправив його у відставку. Після цього Лазаренко перейшов в опозицію, а його партія “Громада” пройшла в парламент на виборах 1998 р. Через рік екс-прем’єра України затримали в аеропорту Нью-Йорка за підозрою в нелегальному проникненні в США. Пізніше йому висунули звинувачення у фінансових махінаціях. Через тиждень після в’їзду в США, 17 лютого 1999 р., Верховна Рада ухвалила рішення про зняття депутатської недоторканності з Лазаренка.
Незважаючи на тюремне ув’язнення, в березні 2006 р. на українських місцевих виборах Лазаренко був заочно обраний до Дніпропетровської обласної ради від своєї партії. У дострокових парламентських виборах 2007 р. партія “Громада” не змогла взяти участь, так як ЦВК не зареєструвала Лазаренка кандидатом у депутати. Те ж саме відбулося в серпні 2012 р., коли ЦВК відмовилася зареєструвати кандидата в народні депутати від партії “Громада”.
З одіозною фігурою Лазаренка пов’язують ім’я ще одного екс-прем’єра України, який за іронією долі також знаходиться зараз за ґратами – Юлії Тимошенко. У далеких 90-х вона працювала помічником Лазаренка, і багато хто пов’язує успіх її компанії “Єдині енергетичні системи України” (ЄЕСУ) близькістю до Лазаренка. Зараз тривають судові слухання і кримінальне розслідування ще однієї справи проти Тимошенко, в рамках якого вона обвинувачується в тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем’єр-міністром Павлом Лазаренком вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет міністрів зобов’язань корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони Росії на суму 405,5 млн дол і організувала ухилення від сплати податків на суму майже 10,7 млн грн.
Крім того, 18 червня ц.р. перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що у прокуратури є достатньо доказів того, що екс-прем’єр-міністри України Юлія Тимошенко і Павло Лазаренко причетні до вбивства нардепа Євгена Щербаня. Парламент відмовився створити тимчасову слідчу комісію для розслідування вбивства Щербаня.
Нинішня влада в Україні публічно звинувачує Тимошенко у співучасті у фінансових махінаціях Лазаренка. Зокрема, прем’єр-міністр Микола Азаров демонстрував в ефірі німецького ТБ копію рішення американського суду у справі Лазаренка, в якому Тимошенко “визнана співучасницею екс-прем’єр-міністра”. При цьому американський прокурор у справі Лазаренка Марта Берш заявляла, що Тимошенко не звинувачується у цій справі.
Як повідомлялося, поки Лазаренко відбував тюремний термін, його особняк в Каліфорнії пограбували підлітки.
Згідно з рейтингом найбільших корупціонерів світу, складеним в 2008 р. Світовим банком за спільною програмою з ООН “Повернення викрадених активів”, Павло Лазаренко увійшов у десятку найбільш корумпованих державних діячів світу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас