Успіх другого терміну Обами буде залежати від вирішення проблеми "бюджетного обриву" - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Успіх другого терміну Обами буде залежати від вирішення проблеми "бюджетного обриву" - експерти

Казна та Політика
319
Барак Обама, що у вівторок добився переобрання на другий термін на посаду президента США, замість нагороди може отримати аж ніяк не другу Нобелівську премію миру, як вже іронізують користувачі всесвітньої мережі, а купу невирішених економічних проблем і, в перспективі, зниження суверенного рейтингу країни.
Незважаючи на те, що Б.Обама став лише другим після Рональда Рейгана главою американської держави, якому за час президентства вдалося домогтися зниження рівня безробіття більш ніж на 1 відсотковий пункт за один рік, йому все ще потрібно розробити і втілити в життя заходи, які б забезпечили зниження показника з нинішніх 7,9% (значення показника у жовтні 2012 року) до природного рівня 6%.
Для цього, як відзначає Associated Press, необхідно переконати компанії збільшувати темпи найму, що може виявитися складним, враховуючи проблеми на експортних ринках в Європі і Азії, викликані борговою кризою в єврозоні та уповільненням темпів зростання китайської економіки, на які Б.Обама може мати непрямий вплив.
Втім, як зазначають численні експерти, думку яких наводить Bloomberg, довіра споживачів до економіки зростає, обсяги заборгованості домогосподарств скорочуються, а значить, внутрішній попит буде тільки набирати силу.
Хоча темпи зростання економіки в наступному році, за прогнозами економістів, опитаних Associated Press, навряд чи перевищать 2,3% це все ж вище від нинішніх 2% (дані за третій квартал), а значить, темпи зростання кількості робочих місць прискоряться.
Крім того, зростання рівня безробіття на 0,1 відсоткового пункту до 7,9%, що спостерігалося в жовтні, може означати лише, що збільшилася кількість американців, які порахували, що настав час для пошуку нової роботи, оскільки зростають шанси її знайти.
Між тим, обсяг боргу домогосподарств знизився в другому кварталі до 103% від сумарного доходу сім’ї після вирахування податків з 125% до початку останньої рецесії. У 1990 рр. показник становив близько 90%.
При цьому американці в середньому витрачали лише 10,7% своїх доходів після відрахування податків на виплати за різними кредитами, тоді як в 2007 році на ці цілі йшло в середньому 14% доходів. Поточний показник знаходиться на мінімумі з 1993 року.
Між тим, як би не розвивалася ситуація в економіці – це процес тривалий, і про нього президенту і його команді можна подумати і потім, а вже зараз з усією очевидністю перед країною стоїть питання про те, що робити з колосальним дефіцитом бюджету та держборгом, максимально допустимий за законом ліміт якого буде досягнутий, як очікується, вже до кінця року.
Питання це політики країни намагалися вирішити досить довго, але в підсумку єдине, про що вони змогли домовитися, – це відкласти ухвалення остаточного рішення на період після завершення виборів.
При цьому, щоб гарантувати, що подальших зволікань не трапиться, було вирішено, що якщо ніякого виходу з ситуації знайдено не буде, в силу вступлять автоматичні поправки до бюджету, що не влаштовують жодну з партій.
Так званий “бюджетний обрив” – автоматичне секвестрування американського бюджету і податкових пільг на $607 млрд (майже 4% ВВП) – може статися 1 січня 2013 року, якщо Конгрес і адміністрація Барака Обами не досягнуть угоди щодо заходів скорочення бюджетного дефіциту.
“Бюджетний обрив”, крім усього іншого, може стати приводом для зниження рейтингу США, попередили в поширеному в середу повідомленні фахівці міжнародного рейтингового агентства Fitch.
У листопаді минулого року агентство знизило прогноз за рейтингом СШАААА” до “негативного”, а потім неодноразово заявляло, що в 2013 році ухвалить рішення або про зниження рейтингу, або про перегляд прогнозу по ньому залежно від того, наскільки успішно буде вирішене питання про скорочення дефіциту бюджету і підвищення ліміту держборгу.
Аналітики Fitch, як і аналітики Уолл-стріт і співробітники Бюджетного департаменту Конгресу, переконані, що якщо економіка США все ж переживе падіння з “бюджетного обриву”, вона неминуче опиниться в стані рецесії, яка може призвести до того, що рівень безробіття перевищить 10% , прогноз Бюджетного департаменту Конгресу передбачає зростання показника до 9%.
Ще одним приводом для зниження рейтингу може стати відсутність міжпартійного консенсусу з питання про підвищення максимального розміру держборгу країни з нинішніх $16,394 трлн, як це вже трапилося в серпні минулого року.
Перегляд прогнозу щодо рейтингу з “негативного” можливий тільки у разі успішного підвищення ліміту держборгу і вироблення чіткої та реалістичної стратегії скорочення дефіциту і буде зроблений, як очікується в кінці 2013 року, знижувальна рейтингова дія можлива і раніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас