Більшість українців хочуть працювати за гнучким графіком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість українців хочуть працювати за гнучким графіком

527
Більшість українських працівників вважають гнучкий робочий графік вагомою перевагою умов роботи. Вони бачать у ньому безліч вигод, як для себе особисто, так і для бізнесу. Але таку актуальну можливість, як плаваючий графік, пропонують далеко не всі компанії на ринку. Такі дані були отримані в результаті дослідження міжнародного кадрового порталу hh.ua. 95% опитаних відповіли, що хотіли б працювати за гнучким графіком.
Схожі дані були отримані в результаті опитування російської аудиторії, яке проводив портал hh.ru. 68% російських офісних співробітників хотіли б працювати віддалено, причому найбільше така перспектива спокушає працівників у сфері «Мистецтво/Розваги/Мас-медіа» (80%). Цікаво, що фрілансери найчастіше трапляються саме в цій професійній сфері (20%), а ось тих, хто працює віддалено, найчастіше можна зустріти в автомобільному бізнесі (13%), продажі (10%) та видобутку сировини (9%).
Серед опитаних користувачів порталу hh.ua більшість працювали за гнучким графіком: 41% – більше 1 року, а 35% – кілька місяців.
Під час опитування виявилося, що половина респондентів під гнучким графіком мала на увазі можливість самостійно визначати початок і кінець робочого дня. Можливість поєднувати роботу в офісі з роботою вдома виявилася більш популярною (34%), ніж ідея роботи тільки вдома (10%), оскільки респонденти не вважають сприятливою домашню атмосферу для продуктивної роботи.
На роботі для опитаних найбільш важливі такі якості, як самостійність і ефективність робочого процесу. Ефективність роботи (можливість працювати, коли ти більш продуктивний, а не коли треба) була найпопулярнішим плюсом гнучкого графіка – 69%.
На другому місці опитані назвали можливість вирішувати особисті питання, які важко вирішувати в неробочий час (63%). Так само важливими для респондентів виявилися такі бонуси, як покращення стану здоров’я, забезпечення дружнього до сім’ї робочого середовища і можливість навчитися самоорганізації.
Опитування офісних працівників hh.ru показало схожі результати. Для російських респондентів можливість організувати свій робочий графік найбільш ефективним способом – основна перевага віддаленої роботи. За словами росіян, що працюють віддалено, офісна робота не передбачає тієї мобільності, яка у них є (45%), до того ж дорога до офісу вимагає витрачати час. А ось офісні «білі комірці» в Росії вибирають віддалену зайнятість через властиву їй мобільність (52%), а також через добові матеріальні витрати на дорогу та обіди (55%).
Окремо респонденти назвали таку важливу перевагу гнучкого графіку, як можливість поєднувати навчання та роботу. Варто зауважити, що результати попереднього дослідження роботи для молоді hh.ua показали, що робота за гнучким графіком (34%) – один з найпопулярніших способів поєднання роботи і навчання.
У гнучкого графіка є і негативні сторони. На думку 41% опитаних, така форма роботи може породжувати недовіру до якості роботи з боку роботодавця. Майже стільки ж респондентів (39%) вважають, що гнучкий графік може зривати дисципліну в робочому колективі, а п’ята частина опитаних побоюється, що такий режим роботи негативно вплине на фінансові бонуси працівника або ж погіршить його самоорганізацію. Втім, більшість респондентів не вважають, що це може знизити ефективність роботи або ускладнить комунікацію з колегами.
На питання про робочий графік в українських компаніях половина відповіла, що працює за звичайним графіком. Тільки 22% визначили, що працюють в зручний для себе час, і що головне в їхній роботі – результат. 28% зазначили, що мають формально нормований робочий день, але для певних працівників існують спеціальні умови.
За матеріалами:
HeadHunter
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас