В Україні змінились умови автоцивілки: важливі деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні змінились умови автоцивілки: важливі деталі

7185
Набула чинності низка змін в закон “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”.
Однією з головних змін є новий порядок здійснення виплат при ДТП. Страховики, як зазначає страхове агентство VIP, будуть зобов’язані здійснювати виплати протягом 15 днів після узгодження суми з потерпілим, але не пізніше 90 днів з дня подачі заяви на відшкодування.
Також встановлюється розмір виплати власнику автомобіля в разі повної загибелі транспортного засобу. Вона буде розраховуватися як різниця між вартістю автомобіля до ДТП і після нього плюс витрати на евакуацію. Повна загибель визнається у разі, якщо ремонт технічно неможливий або витрати на його відновлення перевищують вартість ТЗ до страхового випадку.
Крім цього, вводиться відповідальність страхувальника за неправильне страхування ТЗ, що використовуються як таксі, а також пільговиками без використання коригувальних коефіцієнтів. У разі виявлення таких фактів особа, відповідальна за шкоду, завдану в результаті ДТП, зобов’язана компенсувати страховику 50% виплаченого страхового відшкодування.
Новою редакцією закону уточнюється, що в разі розриву договору з причини порушень з боку страховика (відмови у виплаті, недотримання термінів відшкодувань), компанія повертає повну вартість поліса. Якщо ж страхувальник продав автомобіль і в зв’язку з цим розриває договір, то страховик поверне залишок платежу мінус 20%.
У разі пошкоджень в результаті ДТП постраждала людина повинна буде фіксувати витрати на своє лікування, щоб підтвердити їх потім для отримання страхової виплати (мова йде про регламентні виплати). При цьому встановлюється мінімальний розмір відшкодування в разі втрати працездатності (від 13 до 40 тис. гривень залежно від отриманої групи інвалідності).
Також потерпілий отримує право претендувати на відшкодування моральної шкоди в розмірі 5% від витрат на лікування. У разі загибелі людини особи-утриманці отримають не менше 36 мінімальних зарплат (зараз – 40,2 тис. гривень). Компенсація родичам першого ступеня споріднення в таких випадках складе 12 мінімальних зарплат. Відшкодування витрат на поховання також не буде перевищувати 12 зарплат.
Згідно зі змінами, 50% знижка для пільговиків (учасники війни, інваліди 2 групи) при укладенні договору ОСАЦВ буде можлива, якщо такий пільговик сам є власником транспортного засобу та особисто ним керує.
Торкнулися нововведення і “Зеленої карти” (міжнародного поліса ОСАЦВ). Відтепер автомобіль, зареєстрований в Україні, не зможе перетинати кордон без договору “Зелена карта” (разом із сертифікатом).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас