Топ-5 валютних спекулянтів-невдах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-5 валютних спекулянтів-невдах

Валюта
7656
В кінці 2008 р., у розпал валютної паніки банки укладали безпоставкові валютні форварди за курсом 20 грн./USD. І хоча валюта фактично не продавалася, і прибутки, і збитки у сторін угод були цілком реальними. «Деякі банки тоді дуже сильно «влетіли», багато з них зараз у списку ліквідованих», – відзначає голова правління одного середнього банку.
Ще в минулому році Нацбанк, щоб стримати спекулятивний запал своїх підопічних, заборонив їм купувати для власних потреб валюту на суму більше 5% регулятивного капіталу. Але і це не вирішило проблеми валютних спекуляцій. Вони просто пішли в тінь, або, точніше, поза баланс. Адже форвардні контракти (по суті – парі про те, яким буде курс на певну дату) в валютній позиції банку не враховуються.
Валютні позиціонери
Якщо валютна позиція всіх банків складає на 01.10.2012 р. близько $1,5 млрд, то портфель контрактів за безпоставковими валютними форвардами вже досяг $12 млрд. «За рахунок форвардів і свопів обходиться обмеження НБУ», – розповідає заступник голови великого банку.
Лідирує в цій грі Дмитро Фірташ, який, схоже, активно використовує для валютних операцій кошти клієнтів свого Надра Банку. Усього за три місяці банк втратив на валютних спекуляціях рекордні 186,2 млн грн. Загальний збиток топ-5 невдах склав майже півмільярда гривень. «Якщо банк зазнає збитків по валюті, він завжди зможе компенсувати їх за рахунок тарифів і комісійних доходів», – заспокоює скарбник великого банку.
Валютні спекуляції – це справжня гра в рулетку. Як не дивно, деякі учасники ринку вважають, що вона набагато безпечніша від класичного кредитування. «Зараз на кредитах не заробиш, – стверджує скарбник іноземного банку. – Банки залучають депозити населення і вкладають гроші в форварди. Вони приносять більше доходу».
Багато роблять це в розрахунку на майбутню девальвацію. Вже зараз за річними безпоставковими форвардами курс досягає 10,7 грн./USD. Деякі банки активно грають «вкоротку». Для цього вони левову частку своїх активів інвестують в форварди з реальним постачанням валюти або проводять операції своп на умовах спот (коли валюта продається або обмінюється на іншу із зворотним викупом через два дні).
Гра на виживання
Ринок валютних свопів та форвардів з постачанням вже досяг 60 млрд грн. «У результаті у банку на балансі немає нічого, але виходить, що якщо банк правильно вгадав, то отримав дохід. Якщо не вгадав, то збиток», – говорить один з банкірів. За його словами, ця гра дуже захоплює. На ринку вже є і жертва нерозважливих валютних спекуляцій – ЕРДЕ Банк, який держава нещодавно взяла під свій контроль.
Українські бізнесмени все частіше використовують свої кишенькові банки для валютних спекуляцій. Ігри на курсі іноді стають єдиним способом підтримувати життєздатність таких фінустанов, так як використовувати їх для фінансування власного бізнесу вже неможливо. «Вартість залучених ресурсів занадто висока, тому банкам, які не мають підтримки з-за кордону, залишається азартна гра на курсі гривні», – пояснює іноземний банкір.
Визначити, хто з банків і скільки втратив на безпоставкових валютних контрактах, практично неможливо – всі угоди укладаються поза біржею і ніде не реєструються. А от втрати на торгівлю готівковою та безготівковою валютою з реальним постачанням і на свопи підрахунку піддаються.
Рейтинг банків, які зазнали найбільших збитків від валютних операцій за 9 місяців цього року, виглядає таким чином.
Надра Банк
Збиток від операцій з іноземною валютою на 01.10.2012 р. – 186,2 млн грн.
Активи на 01.10.2012 р. – 25,3 млрд грн.
Основний акціонер – Дмитро Фірташ
За результатами півріччя банк відзвітував про прибуток від валютних операцій у розмірі майже 2 млн грн. І вже в третьому кварталі «Надра» став лідером за розміром збитку від операцій з іноземною валютою. У самому банку не коментують причини такої різкої трансформації. «Я цього не знаю, я не бухгалтер», – констатує голова правління Надра Банку Дмитро Зінков.
Однак не потрібно бути бухгалтером, щоб визначити, що 50% активів банку номіновані в інвалюті, а пасиви – всього на 30%. Це говорить про те, що банк залучає у клієнтів гривню, а потім – або кредитує в доларах, або просто запасається валютою.
За розповідями одного банкіра, частина виданих Надра Банком валютних кредитів використовується пов’язаними компаніями для валютних спекуляцій зі свопами і форвардами. «У третьому кварталі вони були дуже активні на валютному міжбанку”, – говорить банкір.
Інтеграл-Банк
Збиток від операцій з іноземною валютою на 01.10.2012 р. – 172,7 млн грн.
Активи на 01.10.2012 р. – 2,2 млрд грн.
Основний акціонер – Кирило Торішній
Більше половини балансу банку номіновано у валюті. У першому півріччі «Інтеграл» був абсолютним лідером за розміром збитків від валютних операцій – 104,6 млн грн. У третьому кварталі збиток майже подвоївся. «Дохід за операціями своп включає як складові відсотковий і комісійний дохід. Враховуючи це, дані операції в цілому є прибутковими для банку», – запевняє голова правління Інтеграл-Банку Станіслав Михайлишин. За його словами, ні на одну дату більше п’яти років банк не мав негативного фінансового результату.
Як розповіло Forbes.ua джерело в Інтеграл-Банку, він є одним з найбільших гравців на ринку безпоставкових валютних форвардів. Обсяг операцій банку з цими інструментами іноді досягає $1 млрд на день. У третьому кварталі банк переважно проводив операції з обміну доларів на євро. Найбільшу частку в портфелі банку займали угоди своп на умовах спот.
ВіЕйБі Банк
Збиток від операцій з іноземною валютою на 01.10.2012 р. – 61,3 млн грн.
Активи на 01.10.2012 р. – 12,8 млрд грн.
Основний акціонер – Олег Бахматюк
Збитки від операцій з валютою вже стали для банку «доброю» традицією і мають тенденцію до зростання. За результатами півріччя «ВіЕйБі» втратив на валютних операціях майже 40 млн грн. Ця фінустанова вже більше півроку не кредитує фізосіб і скорочує роздріб. За словами учасників ринку, ВіЕйБі Банк, який контролюється аграрним магнатом Олегом Бахматюком, обслуговує переважно бізнес свого акціонера.
У банку більше року триває конфлікт між нинішнім власником і старим акціонером – Сергієм Максимовим. Збитки від валютних операцій в банку не коментують. «На жаль, ми не можемо надати відповіді», – сказала Світлана Петрашко, PR-директор ВіЕйБі Банку.
ЕРДЕ Банк
Збиток від операцій з іноземною валютою на 01.10.2012 р. – 21,5 млн грн.
Активи на 01.10.2012 р. – 1,2 млрд грн.
Основний акціонер – Руслан Демчак
29 жовтня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в ЕРДЕ Банку. Ось уже майже два місяці ця фінустанова не повертає депозити вкладникам і практично не проводить платежі. Причиною краху ЕРДЕ учасники ринку вважають його занадто ризиковані спекуляції з готівковою валютою.
Активи банку в третьому кварталі скоротилися в два рази. Це, напевно, безпрецедентний випадок такого різкого обвалу. Одна з причин – роздутий баланс. Близько 40% активів банку становили валютні свопи та форварди. Основний власник банку Руслан Демчак знаходиться в СІЗО за підозрою у відмиванні грошей в особливо великих розмірах.
Банк «Таврика»
Збиток від операцій з іноземною валютою на 01.10.2012 р. – 11,6 млн грн.
Активи на 01.10.2012 р. – 4,9 млрд грн.
Основний акціонер – Сергій Цюпко
За результатами першого півріччя операції з валютними цінностями принесли цьому банку невеликий прибуток. І вже в третьому кварталі він вирвався до п’ятірки лідерів антирейтингу. У самому банку не змогли прокоментувати свої збитки. «Ми вам нічого не відповімо», – сказала Інна Ковтун, начальник відділу маркетингу та реклами Банку «Таврика».
На ринку банк уже кілька років славиться найвищими ставками за депозитами для фізосіб. Зараз, наприклад, банк рекламує дохідність за гривневими депозитами на рівні 27% річних. Тоді як іпотеку в «Тавриці» можна взяти в гривнях за ставкою 12,75% річних. Банк кредитує купівлю житла, побудованого здебільшого афілійованою компанією – трестом «Південзахідтрансбуд».
Основний акціонер банку Сергій Цюпко – також власник Київського ювелірного заводу і мережі ювелірних магазинів. З початком кризи продажі ювелірних прикрас пішли на спад, тому і ліквідність банку залишає бажати кращого.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас