Вибори залишаються головною темою тижня на фондовому ринку США - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори залишаються головною темою тижня на фондовому ринку США - прогноз

Фондовий ринок
396
Вибори президента США вже кілька днів поспіль займають всю увагу учасників американського фондового ринку і, ймовірно, залишаться головною темою до кінця тижня, пише MarketWatch.
При цьому як мінімум до оприлюднення попередніх результатів обсяги торгів будуть істотно нижчими від звичайного, оскільки інвестори займають вичікувальну позицію.
“Всі розмови тільки про вибори – без зупинки”, – зазначив заступник головного інвестиційного директора Wells Fargo Private Bank Ерік Девідсон.
За підсумками минулого, укороченого через ураган “Сенді”, тижня Dow Jones опустився на 0,1%, у той час як S&P 500, навпаки, додав 0,2%. При цьому в п’ятницю індекси продемонстрували падіння на 0,9% через зниження котирувань акцій технологічних і сировинних компаній.
Однак у понеділок американські фондові індекси виросли на 0,2-0,6%.
Громадяни США 6 листопада виберуть 45-го президента країни. У цей день, крім всенародного голосування в рамках 57-х виборів президента, будуть переобиратися 33 сенатори з 100, 13 губернаторів, а також повний склад Палати представників. У багатьох штатах пройдуть вибори в місцеві органи влади.
“Кандидати йдуть практично ніздря в ніздрю, різниця в набраних голосах, швидше за все, буде мінімальна, і це підвищує ризик того, що ми не дізнаємося підсумки виборів відразу ж у вівторок”, – сказав Е.Девідсон.
Згідно з конституцією США президент і віце-президент обираються не прямим, а двоступінчастим голосуванням. У день президентських виборів американські виборці віддають свої голоси вибірникам, які призначаються партійними з’їздами на рівні штатів, їх кількість визначається числом представників кожного штату в Конгресі (по 2 сенатори і члени Палати представників з числа виборчих округів на території штату).
Всього, згідно із законодавством США, у виборах беруть участь 538 вибірників, для перемоги на виборах, таким чином, досить набрати 270 голосів вибірників, їх голосування пройде 17 грудня. Зазвичай ця процедура є даниною традиції і носить формальний характер, оскільки результати загального голосування, і таким чином, ім’я нового президента стають відомими вже в кінці дня загальних виборів.
Однак цього разу політологи не відкидають, що інтрига збережеться надовго.
“З інвестиційної точки зору не можна обіцяти, що все проясниться в середу і в нас буде повна визначеність. А фондовий ринок найбільше не любить невідомість”, – стверджує Е.Девідсон.
За даними опитувань громадської думки, жоден з кандидатів – ні чинний президент Барак Обама, ні представник республіканців Мітт Ромні – не має значущої переваги. За підсумками виборів на двох виборчих дільницях, які традиційно голосують першими, з перевагою 14 голосів лідирує Б.Обама.
Якщо учасникам американського фондового ринку вдасться відірватися від виборів, їхня увага, швидше за все, переключиться на макроекономічну статистику в США або події в Європі, в першу чергу, пов’язані з грецьким питанням.
Статистики на цьому тижні буде не дуже багато: щотижневий звіт міністерства праці про первинні звернення за допомогою з безробіття, вересневий зовнішньоторговельний баланс, ціни на імпортну продукцію, споживча довіра і запаси товарів на складах.
Як прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg, кількість заявок на допомогу з безробіття в США збільшилася минулого тижня на 3 тис. – до 366 тис. Кількість американців, що продовжують одержувати допомогу з безробіття, за тиждень, що завершився 27 жовтня, ймовірно, знизилася на 6 тис. – до 3,257 тис.
Індекс споживчої довіри до економіки США, що розраховується Мічиганським університетом, імовірно, піднявся в листопаді до 82,9 пункту з 82,6 пункту місяцем раніше.
Експерти також очікують зростання товарних запасів на оптових складах США на 0,4% за вересень після підвищення показника на 0,5% в серпні.
Більшість “блакитних фішок” США вже оприлюднили звітність за минулий квартал, тому фінансові результати американських компаній у найближчі дні навряд чи серйозно змінять динаміку торгів. З порівняно великих компаній на цьому тижні відзвітують страховик Humana Inc. і медійний концерн Time Warner Inc.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас