МВФ: Франції необхідно вжити термінових заходів для уникнення економічного спаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Франції необхідно вжити термінових заходів для уникнення економічного спаду

411
Міжнародний валютний фонд попередив Францію про те, що необхідно вжити термінових заходів для уникнення економічного спаду в країні, а також про те, що Франція ризикує залишитися позаду країн Південної Європи, де проводяться реформи.
У МВФ вважають, що зростання податків призведе до того, що Франція не буде привабливим місцем для роботи та інвестицій і країна знизить свою конкурентоспроможність. “Існує ризик того, що ситуація погіршиться, якщо Франція не буде проводити реформи високими темпами, як це роблять Італія та Іспанія”, – відзначили в МВФ.
Французький промисловець Луї Галлуа, який підготував доповідь про французьку економіку, закликає до “шокової терапії” для зупинки спаду в економіці. Він зазначає, що необхідно сильно скоротити соціальні податки, щоб відновити конкурентоспроможність і не відставати від Німеччини та інших країн Європи.
На думку колишнього голови аерокосмічного гіганта EADS, податки на заробітну плату для бізнесу повинні бути скорочені на 30 млрд євро, або 1,5% ВВП, і це буде компенсовано вищим ПДВ, а також іншими податками на споживання. Також він закликав спрямувати дешеві кредити експортерам.
Таким чином, більша частина доповіді є критикою дій президента Франції Франсуа Олланда, який знизив ПДВ у червні, для того щоб підтримати попит, і підняв податки для компаній в 2013 р.
Міністр промисловості Франції Арно Монтебург погодився з тим, що Франція стикається з надзвичайною ситуацією, і пообіцяв вивчити доповідь.
Французька промисловість втрачала 60 тис. робочих місць на рік протягом останніх десяти років, падіння виробництва склало 12% ВВП, як і у Великобританії. “Соціалістичний уряд не готовий протистояти профспілкам або фундаментально змінювати економіку Франції, – сказав професор IESEG School of Management Ерік Дор. – Ми даремно витрачаємо роки. Ми не конкуруємо з Німеччиною у високотехнологічних секторах, і ми стикаємося з конкуренцією з боку Італії та Іспанії, так як вони скорочують витрати на працю. Уряд відмовляється обговорювати це”.
Частка Франції у світовому експорті впала до 3%, в порівнянні з 6,3% в 1990 р., країна втрачає позиції, в порівнянні з Іспанією, Бельгією, Голландією, а також Німеччиною, а сальдо торгового балансу стало дефіцитним.
Якщо в Німеччині витрати на одиницю праці знижуються, для того щоб продукція була конкурентноздатною, то у Франції питомі витрати на одиницю праці зросли до 35,3 євро за годину, а це на 10% більше від показника у Німеччині. У МВФ зазначають, що значна частина французької продукції не є високотехнологічною і тому стикається з конкуренцією з боку азіатських країн.
“Тільки девальвація на 30%, в порівнянні з Німеччиною, допоможе відновити конкурентоспроможність французьких компаній. Ми повинні протистояти реальній проблемі, яка полягає в тому, що євро душить французьку економіку. Ми повинні піти”, – вважає депутат Жак Міар.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас