Податківці можуть впливати на підвищення митної вартості товарів - точка зору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці можуть впливати на підвищення митної вартості товарів - точка зору

Казна та Політика
883
Пропозиція Міністерства фінансів надати працівникам Державної податкової служби (ДПС) право брати участь у митному огляді товарів формально спрямована на збір інформації про товар, однак може призвести до впливу податківців на підвищення митної вартості товарів.
Таку думку агентству висловив керуючий партнер PSP Audit Дмитро Сушко, коментуючи проект наказу Мінфіну “Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та митних органів при здійсненні контролю над імпортом товарів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності”.
Документ, зокрема, надає податківцям право брати участь у митному огляді та отримувати копії документів, що надаються для митного оформлення за митними деклараціями.
“Доцільність такої норми не зовсім зрозуміла, адже при ввезенні товару за сплатою всіх податків і зборів декларантом функція контролю покладена на митний орган. Можливо, Податкова взявши участь в огляді та отримавши документи щодо операції на стадії її митного оформлення, буде відслідковувати подальшу історію руху товару, ціноутворення, оподаткування”, – зазначив аудитор.
Він припустив, що зустріч з податківцями на кордоні найбільш імовірна для компаній, у яких імпорт товару поставлено на потік, тобто з регулярними поставками з-за кордону великого бізнесу.
При цьому бажання подивитися на процес митного оформлення в частині визначення митної вартості, на думку Д.Сушка, може з’явитися у ДПС з різних причин, наприклад, при низькому податковому навантаженні.
“Функціональні обов’язки (податківців – ІФ) визначені наказом – збирати інформацію, але при такому зборі та участі в огляді товару, ніхто не застрахований від непрямого впливу Податкової на збільшення митної вартості, адже в Україні почути думку фіскала митнику легше, ніж платника податків”, – вважає Д.Сушко.
Аналізуючи проект наказу Мінфіну, він зазначив, що ідея об’єднання двох контролюючих органів – Податкової і митниці, вже не нова, ймовірно, що тільки можливі кадрові зміни у зв’язку з такою реструктуризацією відомств, гальмують даний процес об’єднання.
“Тому Мінфін вирішив, не відкладаючи в довгий ящик, з метою посилення контролю над платниками податків, вже сьогодні, нормативно закріпити порядок взаємодії між двома органами. Складно стверджувати, що з ухваленням цього наказу кількість планових перевірок бізнесу істотно зросте, але однозначно це приведе до збільшення всіляких запитів, дзвінків, візитів з позаплановими перевірками”, – припустив Д.Сушко.
За його словами, участь Податкової в процесі митного оформлення розширює її повноваження і збільшує випадки для надання запитів на інформацію, отримання копій документів, проведення позапланових перевірок, відкриття кримінальних справ.
“Як показує сьогоднішня практика, все це, за певних цілей, використовується для тиску на бізнес. Проблема неправильного визначення митної вартості однією перевіркою митниці може не обмежитися, підключення до цього процесу Податкової міліції загрожує порушенням нормального ритму роботи і витратами для бізнесу”, – підсумував Д.Сушко.
Згідно з порядком, що міститься в проекті наказу Мінфіну, ДПС та Держмитслужба будуть обмінюватися інформацією про документальні, камеральні та фактичні перевірки, під час яких було виявлено порушення законодавства, що призвели до заниження податкового зобов’язання суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД).
Крім того, фіскали будуть обмінюватися інформацією у разі виникнення обґрунтованого сумніву щодо достовірності відомостей, що містяться в документах, наданих суб’єктами ЗЕД.
Документ також передбачає надання ДПС можливості спрямовувати через Держмитслужбу запити в іноземні митні органи.
На підставі виявлених митниками ознак правопорушень, за якими сума завданої державі шкоди є достатньою для притягнення до кримінальної відповідальності, ДПС буде проводити перевірки відповідних суб’єктів госпдіяльності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас