ЄБРР вважає Митний союз успіхом на шляху інтеграції країн СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР вважає Митний союз успіхом на шляху інтеграції країн СНД

436
На думку економістів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), створення Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану є першим успішним прикладом регіональної економічної інтеграції між країнами колишнього Радянського Союзу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби банку з посиланням на «Доповідь про перехідний процес» за 2012 рік.
«Домовленість про створення Митного союзу була досягнута між Білоруссю, Казахстаном і Росією в листопаді 2009 року. Незважаючи на те, що багатьом з благ, які обіцяє цей союз, ще потрібно матеріалізуватися на практиці, ясно одне: введення єдиного митного тарифу та зниження нетарифних бар’єрів вже зараз позначаються як на внутрішніх торговельних відносинах між цими трьома членами союзу, так і на їх зовнішніх зв’язках з іншими країнами світу», – йдеться в повідомленні.
На думку економістів ЄБРР, колишні спроби домогтися економічної інтеграції на пострадянському просторі, наприклад шляхом укладення договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД, на практиці не привели до якоїсь реальної інтеграції. Разом з тим створення Митного союзу дозволило на ділі запустити механізм інтеграційних процесів в галузі торгівлі, особливо завдяки зниженню нетарифних торговельних бар’єрів. У перспективі даний союз обіцяє надалі такі вигоди, як вдосконалення транскордонної інфраструктури та зміцнення інституційних механізмів.
Після створення союзу обсяг торговельного обороту серед цих трьох країн подвоївся. Його збільшення відбулося головним чином завдяки економічному відновленню країн після кризи, а також зниженню нетарифних бар’єрів і в певній мірі – введенню єдиного митного тарифу.
У доповіді наголошується, що введення єдиного митного тарифу в Білорусі та Казахстані негативно позначилося на їх торговельному обороті з Китаєм і – в меншій мірі – з Європейським Союзом (обсяги імпорту товарів, на які він встановлений, впали в середньому на 2-3%). Казахстан збільшив імпорт товарів з Росії, оскільки імпорт товарів з Китаю став для нього дорожчим. На сьогоднішній день сприятливий ефект Митного союзу в плані активізації торговельного обороту завдяки введенню єдиного митного тарифу, як видається, відчуває на собі тільки Росія, ставки багатьох ввізних мит в якій були знижені в результаті створення Митного союзу.
«Економісти ЄБРР попереджають про ті виклики, які виникнуть у майбутньому у Євразійського економічного союзу, у тому числі при створенні наднаціональних структур, що володіють більш досконалими механізмами управління, ніж національні інститути», – резюмується в прес-релізі.
Довідка. Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану діє з 1 січня 2010 року в рамках Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС). У квітні ц.р. голова колегії Євразійської економічної комісії Віктор Христенко заявив, що створені дорожні карти щодо входження до Митного союзу Киргизії і Таджикистану.
Членами ЄврАзЕС є Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія і Таджикистан. Статус спостерігача при ЄврАзЕС наданий Молдові, Україні, Вірменії і Євразійському банку розвитку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас