Альфа-банк допоможе банку IBRC повернути українські і російські активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альфа-банк допоможе банку IBRC повернути українські і російські активи

986
Інвестиційний підрозділ Альфа-банку – A1 Group Limited – допоможе повернути ірландському банку IBRC (колишня назва – AngloIrish Bank) російські та українські активи у сфері нерухомості, пише The Irish Times. Вартість активів оцінюється в 500 млн євро.
Активи у сфері нерухомості перейшли під контроль IBRC в рамках реструктуризації боргу найбільшого позичальника банку – компанії Quinn Group ірландського бізнесмена Шона Куїнна. Загальний розмір боргу перед ірландським IBRC становить близько 3 млрд євро.
Раніше ірландський суд зобов’язав Куїнна виплатити банку, що перейшов під контроль держави, 2,1 млрд євро. Суд встановив, що Куїнн взяв у банку кредити на значні суми і не повернув їх. Однак Куїнн оголосив себе банкрутом, уточнивши, що на його рахунках знаходиться тільки 50 тисяч євро. «У нього зараз немає можливості оплачувати свої борги, – говорив адвокат бізнесмена Джон Гордон. – У нього залишилася зовсім невелика кількість активів».
У IBRC не впевнені, що зможуть повернути повну суму. «Банк вже втратив контроль над деякими активами, в числі яких Kutuzoff Tower вартістю 139 млн євро», – говорить виконавчий директор IBRC Річард Вудхаус. У компанії А1 від коментарів відмовилися.
До банкрутства Quinn Group активно інвестувала в російську та українську нерухомість, зокрема в Kutuzoff Tower. Крім того, інвестфонд через російські дочки володів торгово-офісним центром «Каспій» на північному заході Москви і логістичним комплексом в Казані. Також Quinn Group заявляла про плани на будівництво десяти гіпермаркетів спільно з уральським інтернет-магазином «Стройарсенал».
З метою захисту активів і діючи за рекомендацією російських юристів Куїнн зв’язав належні йому об’єкти нерухомості складною структурою, куди включені російські та іноземні компанії. Система володіння бізнесом виявилася дуже заплутаною. Бізнес Куїнна включав в себе офшор Demesne Investments Ltd, на якому акумулювалися основні борги компаній групи один одному. Пізніше, дотримуючись поради російського юриста Олександра Хохлова, Куїнн перевів борги Demense на не пов’язану з його бізнесом структуру.
Незадовго до того, як були розпочаті судові розгляди, компанії-власники російських активів Куїнна ініціювали власні банкрутства. Після того як до компаній групи виникли претензії у їх кредиторів (кіпрська компанія Krostein Investments Ltd і чисельні російські «дочки» та «внучки» Quinn Group), ситуація заплуталася остаточно. Яким чином тепер IBRC спробує повернути активи, невідомо.
Суддя Пітер Келлі назвав схему з приховування активів Quinn Group «заворожуюче складною». «Ніколи раніше я не стикався з таким підходом до управління активами, як за масштабом, так і за заплутаністю», – зізнався він.
Схема активів настільки заплутана, що Джо Костелло, заступник міністра закордонних справ Ірландії, був змушений звернутися по допомогу до свого російського колеги – заступника голови МЗС Володимира Титова. У схемі власності заплуталися і самі члени родини Куїнн. Вони не можуть відновити деякі активи, бо самі були обдурені людьми, які допомагали їм у створенні заплутаної схеми.
Інтерес до тяганини між Куїнном і IBRC також проявив верховний суд Дубліна. У п’ятницю він засудив Куїнна до дев’яти тижнів в’язниці за спробу вивести свої активи за кордон всупереч забороні суду.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас