Місія МВФ поїхала з України не опублікувавши результатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія МВФ поїхала з України не опублікувавши результатів

1477
Технічна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні завершила свою роботу. Про це повідомили в представництві МВФ в Україні. “Місія завершила свою роботу”, – повідомили у фонді, зазначивши, що результати роботи технічної місії опубліковані не будуть. Місія перебувала в Україні з 26 жовтня 2012 р.
Раніше директор департаменту зовнішніх зв’язків МВФ Гаррі Райс заявив, що фонд не обговорював умови поновлення співпраці з Україною. Місія обговорювала урядову програму реформування фінансового сектора, у тому числі заходів, які вживає влада для вирішення проблеми необслуговуваних позик, створення більш сприятливих умов для банківського кредитування, а також пріоритетних напрямків реформ на 2013 р.
Напередодні міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings попередило, що може знизити кредитний рейтинг України в разі, якщо уряду не вдасться “розморозити” програму МВФ щодо кредитування України.
Переговори про відновлення співпраці з МВФ і продовження програми stand-by, за словами першого віце-прем’єр-міністра України Валерія Хорошковського, Україна відновить після закінчення виборчої кампанії. За його словами, питання щодо залучення нових кредитів МВФ поки не стоїть.
Раніше голова НБУ Сергій Арбузов під час робочої поїздки в Токіо заявив, що програма співпраці з МВФ може бути продовжена відразу після парламентських виборів, якщо буде досягнута угода. Він також зазначив, що після переговорів з українськими чиновниками в США МВФ вирішив послати технічну місію для обговорення кредиту.
У свою чергу, міністр фінансів Юрій Колобов заявив, що МВФ пом’якшив свою позицію щодо підвищення тарифів на газ в Україні. “Вважаю, що коли місія МВФ прибуде до Києва, ми продовжимо ці питання обговорювати і добиватися можливості співвіднести питання підвищення тарифів з процесами реформування енергетичної галузі, що йдуть у нас зараз, в перспективі до п’яти років. До того часу, коли ми вже зможемо власним видобутком закривати споживання населенням газу”, – зазначав міністр фінансів.
Відзначимо, програма співпраці України і МВФ заморожена через невиконання Україною низки зобов’язань, зокрема, щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення.
Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 1 млрд 150 млн дол під ставку 3,5% річних. Термін дії програми кредитування становить 2,5 року. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого (і останнього) траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 року.
У 2011 р. транші МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальні кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (вступила в силу з 1 жовтня) і підвищення тарифів на газ. Обсяг виплат Україною МВФ на 2012 р. становить 3,72 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас