Справа про скандальний список мільярдерів у Греції набирає обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа про скандальний список мільярдерів у Греції набирає обертів

2486
Парламент Греції за запитом прокуратури проведе розслідування з питання про те, чому два колишні міністри фінансів країни – Георгіос Папаконстантину і його наступник Евангелос Венізелос – не почали заходів щодо так званого “списку Лагард”,
Список містить прізвища більше 2 тис. відомих громадян Греції, що зберігали заощадження у Швейцарії. Той факт, що вони тримали великі суми грошей на рахунках за кордоном, може вказувати на спробу уникнути виплати податків, однак розслідування не було проведено.
Документ отримав назву “списку Лагард”, тому що він був переданий грецькій владі екс-міністром фінансів Франції Крістін Лагард, яка у цей час очолює Міжнародний валютний фонд.
М.Папаконстантину та Е.Венізелос послідовно керували грецьким Мінфіном з вересня 2009 року по червень 2012 року. У випадку якщо парламент ухвалить рішення щодо необхідності судового розгляду, їм загрожують обвинувачення в злочинній необережності, вважають юристи.
Компакт-диск зі “списком Лагард” був переданий Г.Папаконстантину ще в 2010 році, але він не доручив податковій поліції Греції провести відповідне розслідування. За словами екс-міністра, згодом диск “кудись поділи”. Янніс Стурнарас, який отримав фінансовий портфель у червні, заявив депутатам, що йому не вдалося виявити і сліду цього документа.
“Список міг би принести користь у боротьбі з ухиленням від податків. Мої службовці повідомили, що знайти його не вдалося”, – сказав він.
Під керівництвом Я.Стурнараса грецький Мінфін уже почав кілька паралельних розслідувань щодо питання ухилення від податків. У тому числі у справах про придбання дорогої нерухомості в Лондоні фігурують близько 400 грецьких громадян, про перекази коштів на 22 млрд євро за кордон – 54 тис. осіб. Міністерство розраховує поповнити скарбницю як мінімум на 2,5 млрд євро за рахунок збору несплачених податків.
Грецький журналіст Костас Ваксеваніс, головний редактор грецького журналу Hot Doc, що опублікував “список Лагард” у своєму виданні в минулу суботу, у четвер був виправданий за обвинуваченнями про порушення недоторканності особистого життя. Як документ потрапив до К.Ваксеваніса, поки залишається невідомим.
Журналіст стверджує, що діяв у громадських інтересах.
“Замість того щоб заарештовувати тих, хто ухиляється від податків, заарештували журналіста, який оприлюднив їхні імена. Цей арешт нагадав про те, що в корумпованих режимах по всьому світі свобода слова придушується в інтересах привілейованих класів”, – стверджує професор Единбурзького університету, фахівець із міжнародного банківського і фінансового права Еміліос Авголеас, що має грецьке походження.
Рішення суду віталося грецькими ЗМІ і широкою громадськістю, які до цього дуже неприємно характеризували судову систему країни у зв’язку із цим розглядом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас