Девальвація змусить українців купувати національний продукт - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація змусить українців купувати національний продукт - експерт

Валюта
7268
Сильний і стабільний внутрішній попит – мрія будь-якого уряду. Коли витрати домогосподарств динамічно зростають, політики з гордістю заявляють, що збільшення ВВП відбувається за рахунок внутрішніх резервів. Значить, економіка застрахована від негативних сюрпризів мінливої зовнішньоекономічної кон’юнктури. Все це підноситься як результат грамотної монетарної та фіскальної політики керівництва країни.
Останні рік-півтора ситуація з попитом домогосподарств в Україні складається відмінно. Наприклад, за даними Держстату, у другому кварталі 2012 р. зростання приватного внутрішнього споживання в реальних показниках склало 14,3% до аналогічного періоду 2011-го (р/р). Це дещо нижче, ніж в докризові роки, але таким темпам позаздрили б у будь-якій іншій державі: на тлі зростання безробіття і погіршення очікувань майбутніх доходів у розвиненому світі населення витрачає гроші дуже дбайливо.
Головний драйвер попиту з боку населення в Україні – високі темпи зростання реальних доходів. За рахунок чого? Близька до нуля інфляція в поєднанні з двозначним зростанням номінальних доходів – не в останню чергу завдяки щедрим соціальним виплатам напередодні виборів.
Здавалося б, ось вона, важлива складова економічного зростання. Завдяки їй все повинно йти за планом, економіка повинна динамічно розвиватися. Але парадокс у тому, що високого попиту з боку населення виробники майже не помічають.
Практично всі сектори економіки України в останні місяці показують негативну динаміку. Навіть харчова та легка промисловість, сектор пасажирських перевезень – тобто галузі, традиційно орієнтовані на внутрішній ринок, – показують гнітючі результати. Поцікавтеся у виробників результатами продажів за останній квартал-другий, і більшість скажуть, що ледве-ледве утримують обсяги реалізації на рівні минулого року.
Тим більш парадоксально виглядає показник реального зростання роздрібного товарообігу – він упевнено тримається вище 10% (р/р).
Хто ж виграє від зростання внутрішнього попиту? Приріст внутрішнього споживання направляється в значній мірі на імпортні товари і послуги. Зростання імпорту в другому кварталі склало 10,8% (р/р). Звичайно, частково воно було забезпечено інвестиційними товарами. Але роль споживчого імпорту теж значна. Отримавши додаткові ресурси, населення воліє їх витрачати на товари іноземних виробників. Навіть банківське роздрібне кредитування зараз – як, втім, і в докризові часи – грає на користь імпорту. Вважаю, що як мінімум дві третини покупок за кредитні кошти – це покупки імпортних товарів, переважно електроніки і побутової техніки.
Потрібна девальвація
Чому виходить так, що вітчизняний виробник програє закордонному – питання риторичне. Можна довго розмірковувати про поганий інвестиційний клімат, високий податковий тягар, повільні структурні реформи тощо. Питання в іншому – що можна зробити вже зараз, щоб внутрішній попит грав на користь українського виробника?
Схоже, що єдиний спосіб повернути внутрішній попит в бажане русло – девальвація національної валюти. Вона призведе до подорожчання імпорту. А значить, це, за великим рахунком, і є єдиний спосіб змусити населення перерозподілити свої витрати на користь української (часто більш низької якості) продукції.
Звичайно, девальвація призведе до зниження добробуту домогосподарств, які отримують доходи у гривні і не мають значних заощаджень у валюті. І з соціальної точки зору таке рішення не є оптимальним. Але це єдиний спосіб повернути економічну систему в рівновагу, поки зростаючі дисбаланси не обернулися для України серйозним струсом з неприємними довгостроковими наслідками.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас