Китай готується до нового покоління керівників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай готується до нового покоління керівників

624
У Китаї напередодні з’їзду Комуністичної партії відкрився пленум Центрального комітету. Рішення, ухвалені на пленумі, матимуть довгостроковий вплив на економіку Китаю і, отже, світову.
Основною темою обговорення стане очікуваний всіма майбутній 18-й з’їзд Комуністичної партії Китаю, на якому буде обрано “нове покоління” керівників Китаю. Генеральним секретарем, а потім і головою КНР, як очікується, стане Сі Цзіньпін. Зараз він обіймає посаду заступника голови республіки.
Крім цього на обговорення буде винесено перелік політиків, які займуть ключові місця в державі. Як повідомляє Reuters, в новий перелік політиків входять фінансові реформатори. І головна інтрига залишається в тому, що ставлення нових людей до політичних реформ залишається невідомим.
У новому списку, який складений теперішнім, майбутнім і колишнім прем’єр-міністром Китаю, числиться 7 імен. Зміна керівництва станеться на 18-му Конгресі правлячої Комуністичної партії.
Як повідомляють джерела, близькі до політичних кіл, екс-голова Цзян Цземінь, нинішній прем’єр Ху Цзіньтао і можливий наступник Сі Цзіньпін вже погодили список кандидатів в члени головного виконавчого органу в політичній системі країни – Постійного комітету Політбюро. Список постійних членів комітету, який скоротили з 9 до 7, очолять Сі Цзіньпін і призначений прем’єр-міністр Лі Кецян. Очікується, що зменшений комітет полегшить для літнього Сі проштовхування необхідних реформ. Список бажаних кандидатів, як повідомляють джерела, включає віце-прем’єра Ван Цішая, до якого дуже прихильно ставляться іноземні інвестори.
Важливо відзначити, що в списку немає одного з найбільш відкритих політичних реформаторів – Ван Яна. Він є партійним лідером південної провінції Гуандун. Ян вважається найбільш ліберальним політиком Китаю, який добре ставиться до свободи слова і цивільних прав.
Експерти вважають, що черговий з’їзд Комуністичної партії проходитиме в дуже напруженій обстановці, оскільки був ознаменований корупційним скандалом навколо одного з можливих претендентів у майбутні голови КНР, Бо Сілая.
Оприлюднення неприємних фактів про одного з головних членів партії, який, як з’ясувалося, довгі роки займався переслідуванням невинних бізнесменів і захопленням їх майна, вів таємне прослуховування телефонів багатьох високопоставлених чиновників (у тому числі глави держави Ху Цзіньтао) та дружину якого затримали за підозрою в організації вбивства британського бізнесмена Ніла Хейвуда, кидає тінь на саму партію.
У цьому світі вже не така важлива “офіційна” причина відставки: консервативна лінія Бо Сілая, яка йшла врозріз з ліберальною налаштованістю нинішнього керівництва і яку прем’єр Держради КНР Вень Цзябао критикував під час щорічної прес-конференції.
Звичайно, корупційні скандали за участю високопоставлених китайських чиновників відбувалися неодноразово. Два члени Політбюро були арештовані за хабарництво і розпусту. Але скандал навколо Бо відрізняється від рутинних випадків корупції тим, що продемонстрував легку схильність корупції вищих ешелонів влади.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас