Індекси сала, багета і пельменів: чи можна ними виміряти купівельну спроможність? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси сала, багета і пельменів: чи можна ними виміряти купівельну спроможність?

2661
На початку цього тижня кандидат у народні депутати від Партії регіонів Владислав Лук’янов похвалився значною підтримкою його партії на парламентських виборах, а причиною успіху назвав цінову стабільність в країні.
“Незважаючи на розбіжності, на дуже багато питань і проблем, які існують в нашому житті, люди сказали, що все ж краще мати пенсію не 500, а 840-900 гривень. Тобто ми збільшили пенсію майже вдвічі. Дуже важливо зберегти цінову стабільність харчового набору, картоплі, цибулі, моркви, буряка. У США є так званий індекс гамбургера. В Україні, я так вважаю, повинен бути індекс борщу. Вартість борщу за останні два роки зменшилася”, – сказав він, уточнивши при цьому, що стримати ціни вдалося тільки на ринку харчових продуктів.
Вперше про індекс борщу заговорили в ЗМІ, коли намагалися порівняти ціни на продукти в Україні та за кордоном. Ми пропонуємо пофантазувати на тему і вирішити, які індекси могли б з’явитися в різних країнах, а заодно подивимося на цінову динаміку.
Індекс багета і пельменів
За основу для своїх підрахунків ми взяли продукти, які в першу чергу асоціюються з конкретною країною. До речі, в такому випадку в Україні може бути введений і “індекс сала” – не дарма навіть російський письменник Дмитро Биков написав “Моління про сало”, коли Росія ввела заборону на імпорт українських м’ясопродуктів!
Так от, динаміка цін на сало в Україні така: якщо в 2007 році цей продукт коштував у середньому 7,67 грн/кг, то в 2008 році – вже 21,75 грн/кг. У 2010 році середня ціна за кілограм сала становила 30 грн (а хорошого – всі 40-45 грн), а в 2011 опустилася в середньому до 20 грн/кг. Цей рік від минулого далеко не пішов – у середньому в Україні кілограм сала коштує 22,58 грн.
Далі поглянемо на наших географічних сусідів. У Росії, як кажуть, дві біди: дурні і дороги. А два перші стереотипні продукти – горілка і пельмені. Горілку ми вирішили не брати до уваги, так що динаміку цін будемо вивчати на пельменях. До речі, в Росії активно проводяться дослідження на цю тему: скільки коштували напівфабрикати раніше, скільки коштують зараз, і навіть робляться прогнози аж до 2016 року. З 2007 по 2009 рік середня роздрібна ціна на пельмені зросла з 90 руб./кг до 126 руб./кг (22.93 грн-32.10 грн). Максимальна роздрібна ціна на пельмені в 2010 році склала 132,5 руб./кг (33.76 грн). А в 2012 році ціна на напівфабрикати коливається від 93,7 руб. до 269 руб./кг (23.87-68.53 грн).
Ми говоримо Білорусь, маємо на увазі – картопля. Ми говоримо картопля, маємо на увазі – Білорусь. Ціна цього продукту у наших північних сусідів в 2010 році становила 2 тис. білоруських рублів (5 грн). За рік картопля подорожчала майже в 2 рази і в 2011 році коштувала 4-5 тис. за кг (10-12 грн). У цьому році ціна дещо впала, і зараз “бульбу” продають за 1-3 тис. за кг (1-3 грн відповідно).
Опустимося південніше і подивимося на Грузію. Тут ми вирішили подивитися ціни на м’ясо – адже який же грузин не любить шашлик? Але, оскільки ми даних про ціни на баранину не виявили, вирішили навести приклад на яловичині. У 2010 році ціна за кілограм яловичини становила спершу 7 ларі, а потім піднялася до 10 ларі (33.69-48.13 грн). У 2011 році кілограм коштував 18 ларі, а в 2012 році – 12-16 ларі (86.63 і 57.76-77.01 грн відповідно).
Далі по курсу – Європа, а саме – Франція. Динаміку цін за кілограм жаб’ячих лапок чи равликів ми рахувати не стали, а взяли хлібобулочний виріб, який з’являється мало не в кожному фільмі про Францію – багет. Ціна на хліб не встановлюється урядом з 1978 року, але, як і раніше, контролюється споживчими асоціаціями. У результаті ціна на традиційний французький хліб дуже мало змінюється по всій Франції. У 2007 році багет можна було купити за 0,70-0,80 євро за штуку. Природно, багети бувають різні – дані вище стосуються так званої “якісної випічки”. А звичайний багет, з не найкращих інгредієнтів, в 2010 році можна було купити за 0,45 євро в супермаркеті, в той час як в пекарнях ціна становила близько 0,90 євро. А ось у 2012 ціна на якісний багет піднялася, і склала вже 1,0 – 1,80 євро за штуку.
Один італієць в середньому з’їдає близько 28 кілограмів макаронних виробів за рік. У 2008 році середня ціна за кілограм пасти становила 0,7-0,8 євро. Але це далеко не скрізь – присутній істотний розкид цін по регіонах. На півночі країни ціна становила 4,9 євро за кілограм, на північному заході – 1,58 євро, а на півдні – 2,5 євро за кілограм. У 2011 році середня ціна пасти становила 1 євро за кілограм. У 2012 році середня ціна на макаронні вироби склала 1,3 євро.
І наостанок заглянемо в Німеччину. Для неї ми взяли “індекс пива” (відштовхуючись від асоціацій з Октоберфестом, баварськими сосисками і дівчатами в національних костюмах Дірндл). Якщо вже говорити про Октоберфест, то в 2002 році ціна на цьому фестивалі варіювалася від 6,3 до 6,8 євро за літр пива, у 2011 – від 8,7 до 9,2 євро, а в 2012 – від 9,1 до 9,5 євро. Стандартна ж ціна за літр пива в 2006 році становила 8 євро. Взагалі, ціна на пиво в Німеччині, так само як і ціна на макаронні вироби в Італії, залежить від регіону, а на один сорт в межах одного міста, як правило, ціна залежно від закладу практично не відрізняється. У Мюнхені в 2009 році літр пива коштував 7-8 євро за літр, тоді як в інших містах – 4,5-6 євро за літр. Загалом в 2012 році середня ціна за літр пива склала 7 євро.
PS Створювати в Україні свій власний “індекс біг-мака” чи ні – це, звичайно, справа влади. Там вже якщо захочуть – відрадити не зможе ніхто. Але по суті люди, які постійно купують продукти (і роблять це на свою зарплату) знають, що в ціні виросло, а що впало. Так що навіть посилання на “індекс” не допоможуть – хазяйське око не обдуриш.
PPS Інформація про ціни на закордонні продукти харчування взята з відкритих джерел в інтернеті.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас