Прибутковість банків знижується через скорочення платоспроможного попиту на кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутковість банків знижується через скорочення платоспроможного попиту на кредити

Кредит&Депозит
904
«Українське кредитно-рейтингове агентство» проаналізувало дані про діяльність українських банків за 9 місяців поточного року та відзначає, що на фінансові результати банківської системи все більший вплив має скорочення платоспроможного попиту на банківське кредитування при високому рівні конкуренції на ресурсному ринку.
У серпні та вересні 2012 року спостерігалося скорочення чистого відсоткового доходу банківської системи, що було результатом підвищення відсоткових ставок за залученими ресурсами. У той же час, платоспроможний попит на банківські кредити обмежений як кредитоспроможністю позичальників, так і допустимою для них вартістю кредитів. Погіршення ліквідності фінансового сектору, а також девальваційні очікування призвели до зростання ставок за міжбанківськими позиками і як наслідок – посилення конкуренції за депозити фізичних осіб.
Агентство відзначає, що в ІІІ кварталі 2012 року збитковою була діяльність 34 банків (за результатами 9 місяців – 22), хоча загальний фінансовий результат системи позитивний. Основний вплив на фінансовий результат банківської системи чинило скорочення ключових складових операційних доходів, хоча збиток низки банків у III кварталі був обумовлений також операціями з розчищення балансів. Так, клієнтський кредитний портфель в ІІI кварталі скоротиться на 1,3%, резерви під кредитні операції зменшилися на 1,1%. При цьому частка простроченої заборгованості за даними НБУ суттєво не змінилася (збільшення з 9,09% до 9,23%).
З урахуванням даних тенденцій, «Українське кредитно-рейтингове агентство» підтверджує свій прогноз, заявлений на початку поточного року, щодо загального рівня проблемних кредитів банків на кінець 2012 року: 25% для портфеля кредитів юридичних осіб та 35% – фізичних осіб.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас