Китай випробував найновіший винищувач 5-го покоління (ФОТО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай випробував найновіший винищувач 5-го покоління (ФОТО)

8037
Слідом за США КНР стала другою у світі країною, що одночасно розробляє відразу дві моделі літаків цього типу. Як і у випадку з іншим прототипом винищувача п’ятого покоління, витік інформації про офіційно не представлений літак стався в період загострення відносин Пекіна з сусідами.
Пробний політ, згідно з офіційно не підтвердженою інформацією, відбувся 30 жовтня. Політ винищувача J-31 (прозваного так журналістами за кодування 31001) виробництва Shenyang Aircraft Corporation тривав близько 10 хвилин. Винищувач супроводжував його молодший “побратим” J-11 BS.
Перші знімки новітнього винищувача потрапили в інтернет ще в середині вересня. Тоді J-31, відомий також як F-60 і J-21 (в Росії часто званий “Цзянь-31” і “Шеньянг J-31”), був знятий при транспортуванні на військовому аеродромі, наголошується в спеціалізованому блозі tiexue.net.
За наявними даними, J-31 використовує технологію “стелс”, яка робить його малопомітним для РЛС супротивника. Судячи з фотографій, відзначають в блогах експерти, новий літак відноситься до винищувачів середнього типу. Розмах його крил становить близько 10 метрів. Він одномісний, забезпечений двома двигунами. Причому, за відомостями Chinese Military Review, на J-31 встановлені турбореактивні двигуни РД-93 розробки ВАТ “Клімов”.
Судячи з фото, літак не має можливості укороченого зльоту і вертикальної посадки. Винищувач, швидше за все, буде оптимізовано для зльоту з палуби авіаносця “Ши-Лан” (колишній авіаносний крейсер “Варяг”).
Розташуванням повітрозабірників китайський винищувач схожий з американським F-35, зауважують деякі експерти. А взагалі вважається, що J-31 створений на противагу F-22 Raptor. Варто відзначити, що якщо відомості про тестування новітнього винищувача підтвердяться, то Китай стане другою після США країною, котра володіє відразу двома типами винищувачів п’ятого покоління.
Китай випробував найновіший винищувач 5-го покоління (ФОТО)
Про перші наземні випробування іншої моделі – J-20 – стало відомо лише півтора роки тому. Тоді експерти відзначали, що новий літак цілком здатний скласти конкуренцію російським виробникам на міжнародному ринку, оскільки буде суттєво дешевшим. Втім, підкреслювалися і недоліки машини: недостатня потужність двигунів, нездатність здійснювати польоти на надзвукових швидкостях, а також недосконалість радарної системи і технології “стелс” – винищувач відносили більше до покоління “4+”.
Як би там не було, багато експертів сходилися на думці, що темпи, з якими Китай розробляє озброєння, вражають. Також цікавим видавався той факт, що інформація про J-20 потрапила у відкритий доступ в період загострення американо-китайських відносин. Ось і перші зображення J-31 з’явилися під час посилення китайсько-японської територіальної суперечки в Східно-Китайському морі. Як припускають експерти, це має стати сигналом про готовність збройних сил КНР відстоювати національні інтереси.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас