"Тридцяті" повертаються: в Якутії введуть "сухий закон" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Тридцяті" повертаються: в Якутії введуть "сухий закон"

3158
В Якутії, яка посідає одне з перших місць в РФ з алкоголізації населення, вирішили боротися зі згубною звичкою радикальними методами. Уряд республіки підготував проект закону “Про тверезість”. Він передбачає повну заборону на виробництво та роздрібний продаж будь-яких видів алкоголю.
Вже зараз в Якутії діють серйозні обмеження на продаж спиртного. З червня 2012р. купити в магазинах будь-які міцні напої (у т.ч. пиво) можна лише з 14 до 20 години.
Подібні ініціативи повністю відповідають федеральному законодавству, за яким регіональна влада має право накладати певні обмеження на продаж алкоголю аж до введення сухого закону.
У першому розділі законопроекту роз’яснюється, що тверезість – це “природний від народження стан людини” і “норма життя”. Крім повної заборони на продаж алкоголю, документ передбачає введення собріології (наука про тверезість як про норму життя) в програми навчання починаючи з дошкільного і закінчуючи вищою професійною освітою. Крім того, вивчення собріології має вестися в бюджетних і державних установах.
В остаточному варіанті законопроекту будуть враховані пропозиції, що надійшли від жителів республіки.
За даними Росстату, на кожного жителя Якутії, включаючи дітей і літніх людей, припадає 0,97 л горілки на місяць. Після того як влітку 2012р. були введені обмеження на час продажу алкоголю, офіційні продажі горілки скоротилися на 8%.
У середньому по Росії споживання чистого алкоголю становить близько 15 л (враховується населення після 15 років).
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас