Лазаренко повернеться в Україну піднімати дніпропетровський баскетбол на американський рівень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лазаренко повернеться в Україну піднімати дніпропетровський баскетбол на американський рівень

5486
Екс-прем’єр провів у неволі майже 14 років – за цей час встиг пережити і безсонні ночі допитів, і домашній арешт (носив на нозі електронний браслет – прямо як в американських фільмах), і ув’язнення у холодній вологій камері. За цей же час екс-прем’єр встиг розлучитися, знову одружитися – на своїй помічниці Оксані Циковій, яка народила йому двох дітей.
Павла Івановича затримали в аеропорту Нью-Йорка в лютому 1999-го. Формальною причиною було порушення візового режиму, але, коли екс-прем’єр звернувся до американської влади по політичний притулок, йому пред’явили звинувачення в здирництві, відмиванні грошей і шахрайстві.
Покарання Павло Лазаренко відбував у в’язниці легкого режиму в каліфорнійському містечку Дублін, а більше року тому його перевели у федеральну в’язницю на острові Термінал поряд з Лос-Анджелесом. Саме з її воріт Лазаренко вийде на свободу, причому станеться це сьогодні вночі (через велику різницю в часі). За словами соратника екс-прем’єра Олега Оленюка, юридичні процедури триватимуть ще деякий час – і після звільнення він ще не стане остаточно вільною людиною, а буде знаходитися під юрисдикцією суду Північного округу Каліфорнії. За даними “КП”, в цьому статусі він може знаходитися до одного місяця.
ДЗВІНОК В ПАРТІЮ
“Павло Іванович знайде спосіб, як звернутися до української влади”
Що чекає Павла Лазаренка найближчим часом, чи планує він повернутися в Україну? Ми вирішили задати ці питання першому партійному заму лідера “Громади” Юрію Філяку.
- Чи вийде Лазаренко на свободу відразу ж, чи є певні формальності?
- На жаль, я не в курсі, чи отримає він можливість відразу вільно переміщатися по Штатах. Але навряд чи залишиться у в’язниці, він хоче вийти з неї відразу ж.
- Збираєтеся йому завтра дзвонити? Що скажете?
- Подзвоню, як тільки з’явиться така можливість. Хочу сказати, що він не зламався. Так, у нього були прорахунки. Прорахувався, підбираючи друзів, які зрадили його, як тільки настали погані часи. Але він залишився колишнім Лазаренком. Така людина, збагачена політичним і людським досвідом, тут, в Україні, неодмінно стане в нагоді.
- Чи збирається він повернутися в Україну, чи боїться тиску?
- Умови, звичайно, не дуже сприятливі. Але буде зроблено все, щоб вище керівництво держави надало йому можливість безперешкодно повернутися на батьківщину. Вважаю, Павло Іванович, коли вийде на свободу, і сам отримає можливість звернутися до української влади по телефону та… іншими способами.
- Чи встиг він вивчити англійську за час ув’язнення?
- Наскільки мені відомо, він пробував спілкуватися з оточуючими. І на побутовому рівні мову вивчив. До речі, він любить спорт, баскетбол. І навіть колись говорив, що після повернення в Україну візьме під опіку одну з баскетбольних команд Дніпропетровської області, щоб підняти її на рівень американських команд.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас