Українці почали більше заощаджувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали більше заощаджувати

3244
Українці все більше відкладають кошти про запас. Про це йдеться в результатах дослідження (проведеного напередодні Всесвітнього дня заощаджень) серед країн Центральної та Східної Європи (ЦСЄ), проведеного за підтримки Erste Group.
Так, 64% наших співвітчизників сказали, що економлять щонайменше 550 гривень, і тільки 5% можуть «сховати» більше 1100 гривень на місяць. В середньому українець щомісяця може заощадити 488 гривень. Це на 28 гривень більше, ніж за результатами дослідження 2011 року. Втім, це ще менше показника 2010 року, коли українці в середньому відкладали 508 гривень. При цьому тільки 30% наших співвітчизників регулярно відкладають певну суму грошей. А переважна більшість (74%) респондентів (найвищий показник серед досліджуваних країн) відкладають тільки тоді, коли мають зайві кошти. Щодо подальших прогнозів українці вельми прагматичні: у п’ятирічній перспективі 37% респондентів планують збільшити частину «на чорний день», в той час як 44% думають заощаджувати стільки ж, скільки зараз.
У регіоні Центральної та Східної Європи три чверті населення вважають заощадження дуже важливими, йдеться в дослідженні. У поляків і сербів, як і в українців, розуміння важливості заощаджень помітно зросло протягом останніх років. Не особливо відрізняється ставлення до економії й у хорватів (75%), сербів (72%), німців (73%) і турків (77%), у той час як менш важливими заощадження є для австрійців (70%), чехів (66%), словаків (67%) і чорногорців (59%). При цьому найбільш розважливими в Європі виявилися поляки, угорці та румуни – відповідно 82%, 84% і 85%. Що цікаво, більш економними виявилися жінки (41% – українок та 34% – чоловіків).
Майже третина жителів ЦСЄ не задоволені своїми можливостями економити. Тільки більше половини громадян Австрії, Німеччини, Чехії, Польщі та Словаччини можуть постійно відкладати певну суму. Здебільшого представники цих країн відкладають лише за умови надлишкових коштів. При цьому майже половина угорців, румун, хорватів не можуть дозволити собі систематично економити. Всього 20% -30% опитаних з країн ЦСЄ задоволені відкладеною сумою, в той час як даний показник становить більше половини населення в Австрії та Німеччині. Найменш задоволені власними заощадженнями українці, далі йдуть серби та угорці. Дослідження показує, що 41% українців, які заощаджують, вкрай незадоволені кількістю коштів, які можуть відкладати, причому цей показник демонструє повільне зростання протягом останніх років. Найбільша частка незадоволених своїми заощадженнями серед жінок – 43% українок, коли серед чоловіків – 38%.
Чому ж населення Європи все більше економить? 2/3 опитаних відкладають, щоб захиститися «на чорний день». «Основними цілями заощаджень є покупки або ремонт (45%), відпочинок (30%), а також покупки, на які поки що немає коштів (22%)», – відзначає Світлана Черкай. При цьому українці (20%) і чорногорці (16%) менше за інших європейців (в середньому 42% серед досліджуваних країн, лідерами заощаджень для пенсії є чехи і словаки – 71% і 61%) піклуються про пенсійне забезпечення.
До головних бар’єрів, що заважають населенню збільшувати суми «на чорний день», відносяться: побоювання щодо девальвації гривні, зниження купівельної спроможності, а також – високий рівень інфляції (67%). При цьому 35% респондентів не відкладають, оскільки переконані, що в будь-якому випадку не зможуть накопичити достатньо коштів на майбутнє. Так само як і угорці, румуни, серби і хорвати, українці пояснюють відсутність власних заощаджень тим, що не мають фінансової можливості відкладати (70%). І тільки українці серед респондентів 12 країн ЦСЄ відмовляються від заощаджень на користь інвестицій у власний бізнес (8%).
На думку опитаних, банки повинні активніше прищеплювати економічну грамотність населенню. Більшість жителів з 12 країн ЦСЄ висловили бажання знати більше про економіку і фінанси в цілому. При цьому майже 90% всіх респондентів вважають, що банки повинні створювати для дорослого населення можливості поліпшити свої фінансові знання.
Загалом же дослідження показує, що економія – це традиційна частина фінансової культури європейців. В Україні ж розуміння важливості вчасно економити почало формуватися порівняно недавно на тлі економічної нестабільності. «Сьогодні українці починають все більше розуміти необхідність накопичувати кошти і розглядають заощадження як один з найефективніших фінансових інструментів збереження грошей від потенційних економічних ризиків, – пояснює заступник голови правління АТ «Ерсте Банк» Світлана Черкай. – Нині депозитні продукти пропонують привабливу прибутковість в національній валюті і, що більш важливо, дають можливість зафіксувати її на термін від одного до трьох років». Основним інструментом заощадження для українців залишаються готівкові гроші – 51%. Все частіше населення користується банківськими продуктами: 27% – на карткових рахунках, 17% – на депозитах і тільки 7% заощаджують на поточних рахунках. У той же час ощадкнижки, які мають погану репутацію в Україні, є найпопулярнішим ощадним інструментом серед австрійців, німців і поляків – 82%, 66% і 62% (відповідно, користуються цим фінансовим інструментом»).
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас