Ці вибори відзначились наймасштабнішими підкупами за роки незалежності - спостерігачі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ці вибори відзначились наймасштабнішими підкупами за роки незалежності - спостерігачі

901
Міжнародна Місія громадянського суспільства зі спостереження за виборами в Україні, до якої увійшли спостерігачі з Комітету виборців України, ОПОРИ,CANADEM, OSCE/ODIHR, ENEMO, Світового конгресу українців, вважає, що виборча кампанія і безпосередньо день голосування супроводжувалися порушеннями. Про це йшлося 30 жовтня під час круглого столу у посольстві Німеччини в Києві.
Як зазначив голова Комітету виборців України Олександр Черненко, на нинішніх виборах зафіксовано наймасштабніший підкуп виборців за всю історію незалежної України. Втім, підкуп у день виборів не був вирішальним.
«У Луганській області найрезонанснішою стала справа команди Сергія Шахова. Це чи не єдиний випадок адекватної реакції прокуратури, і заведено кримінальну справу. Не зрозуміло, чи буде доведено її до кінця. Те саме відбувалося і в Києві. Проте підкуп не скрізь спрацював».
За словами Черненка, в деяких проблемних округах через непропорційне представництво партій у виборчкомах відбувається затягування підрахунку голосів, де й до сьогодні немає результатів.
Низка інших спостерігачів зафіксувала факт масового використання адміністративного ресурсу та масовий підкуп виборців.
Спостерігачі мають майже 6 тисяч фото і відеодоказів, що підтверджують підкуп виборців не лише представниками виборчих штабів, а й самими кандидатами. Втім, за їхніми зверненнями правоохоронні органи не порушили жодної кримінальної справи.
Загалом спостерігачі вважають найпоширенішими порушеннями: підкуп виборців, фальсифікацію результатів голосування вдома (з 1 млн осіб 600 тисяч не писали заяви про голосування вдома – Ред.); недопуск спостерігачів до відстеження видачі бюлетенів, підрахунку голосів та уточнення протоколів у ДВК; значний вплив виборчкомів на результати голосування.
Водночас CANADEM і Світовий конгрес українців заявили, що до остаточного завершення підрахунку голосів повертають своїх спостерігачів до регіонів України.
Крім того, спостерігачі наголосили, що парламентські вибори 2012 є регресивними у порівнянні з виборами 2006 та 2007 років. Регрес зумовили: тиск на кандидатів і ЗМІ; ув’язнення лідерів опозиції Юлії Тимошенко і Юрія Луценка; агресивне використання адмінресурсу; відмова притягувати порушників виборчого права до відповідальності; відсутність ефективних та прозорих правил фінансування виборчої кампанії.
Колишній посол Канади в Україні Дерек Фрейзер, заявив, що завдяки спостерігачам у певних випадках вдалося вплинути на чинну владу та «змусити її не гратися із законом».
«Ми бачили ситуацію з ТВІ, коли уряд змінив свою позицію. Проте не всі випадки зловживання владою вирішено. Із сумом констатую, що ці вибори не витримали усіх стандартів демократичності», – зазначив Фрейзер.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас