Спотові ціни на газ в Європі наближаються до $400: учасники ринку розгублені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спотові ціни на газ в Європі наближаються до $400: учасники ринку розгублені

Енергетика
2040
Спотові ціни на газ на європейських спотових майданчиках зросли майже до рівня $400 за тисячу кубометрів при тому, що температура повітря в регіоні ще вище нуля.
На півночі Європи температура повітря впала до рівнів нижчих від середньорічних значень, що викликало зростання ціни газу до $370-380 – це максимальні значення за останні вісім місяців. У понеділок ціна газу на французькому майданчику PEG Nord досягла $397. Дорожче на споті газ коштував лише в січні 2009 року, коли через конфлікт з Україною припинялися постачання російського газу в Європу і під час екстремальних холодів лютого 2012 року.
Учасники ринку не знають, які перспективи подальшого зростання цін. “Якщо при 6-7 градусах Цельсія ми вийшли на рівень історичних рекордів часів порушення постачань, цікаво, що буде коли попит дійсно виросте, коли температура опуститься нижче нуля”, – сказав один з газових трейдерів.
Таким чином, продовжує скорочуватися розрив між ціною газу на спотових майданчиках і ціною довгострокових контрактів “Газпрому” (РТС: GAZP), роблячи цей газ більш конкурентоспроможним. Джерело в газовій галузі повідомило Агентству газової інформації (АГІ), що рівень поточних цін на газ в контрактах російського концерну оцінюється на рівні $418. Таким чином, спред між спотом і контрактною ціною звузився до 4-7%.
Спотова ціна газу в Європі залишається малопривабливою для спотових поставок СПГ в регіон. У цих умовах власники обсягів газу неохоче дістають його зі сховищ. Тим не менш, ситуація може дещо змінитися після завершення місячного планового ремонту на четвертій і п’ятій лініях Quatargas.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас