Прем'єр-міністра Китаю звинувачують у мільярдній корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр-міністра Китаю звинувачують у мільярдній корупції

Кримінал
771
В очікуванні зміни політичної еліти в КНР американське видання The New York Times викрило близьких прем’єра КНР Вень Цзябао у володінні статком $2,7 млрд через цілу мережу бізнес-структур. Керівництво Піднебесної пообіцяло судитися з виданням за наклеп, закривши доступ виданню на території країни.
Вихід публікації супроводжується гучним політичним скандалом в КНР. Партійний діяч Бо Сілай, якому пророкували високі державні пости і все більшу популярність, був звільнений з посади в законодавчому органі Компартії. Чиновника очікує позбавлення імунітету від кримінального переслідування і судовий процес.
Більше того, заплутана мережа різноманітних фірм, де фігурують рідні та друзі клану китайського прем’єра, при детальному дослідженні показує непрозорі ділові зв’язки між членами сім’ї, їх колегами та знайомими.
Так, 90-річна мати прем’єр-міністра Янг Чжіун, раніше сільська вчителька, володіє часткою $120 млн в найбільшій страховій компанії світу Ping An Insurance. Її багатство швидко утворилося в 1998 році, саме тоді, коли Вень Цзябао став віце-прем’єром Держради Республіки.
У свою чергу, дружина прем’єр-міністра Чжанг Бейлі отримала прізвисько “діамантова королева” через значний вплив на ринку дорогоцінних металів в КНР. Однак початок її бізнес-кар’єри не був видатним – вона була пересічним службовцем Міністерства геології, де і познайомилася з Вень Цзябао. Чжанг Бейлі контролює майже весь ринок діамантів у Китаї, а потенційні конкуренти (в тому числі і світовий гігант De Beers), які прагнуть увійти на ринок Республіки, повинні шукати діалогу саме з нею.
Молодший брат прем’єра, як пише NY Times, управляє компанією, яка спромоглася отримати більше $30 млн на урядових контрактах і субсидіях, утилізуючи відходи та очищаючи воду. При цьому права на субсидії були отримані компанією відразу після встановлення в 2003 році за рішенням Вень Цзябао більш жорстких норм, які обмежили доступ до тендерних процедур інших компаній.
Син прем’єра Вень Юнсонг недавно продав технологічну компанію за $10 млн найбагатшій людині Гонконгу Лі Ка-Шинг, інвестувавши в найбільшу приватну інвестиційну фірму, в якій опосередковано мають акції члени сім’ї та близькі колеги. Так, Юнсонг володіє активами компанії на $200 млн. Сама ж фірма є партнером уряду Сингапуру, а також вкладає в альтернативні джерела енергії, що автоматично означає отримання урядових субсидій через потенційну нерентабельність. Також видання вказує на великий вплив сина прем’єра на фінансовий ринок.
Крім того, фірми сім’ї Вень іноді отримували фінансові вливання від держкомпаній, включаючи China Mobile, одного з найбільших в країні операторів стільникового зв’язку, на відміну від більшості китайських фірм. Грошова підтримка також проводилася через структури наближених до влади олігархів.
Варто відзначити, що корупціонерів в Піднебесній карають, як правило, тільки у разі відхилення від інтересів партійної еліти або в умовах конкуренції за владу. Чиновникам зі зв’язками в партійній еліті найчастіше вдається уникати кримінального переслідування, що ще більше ускладнює політичну боротьбу в Китаї напередодні зміни еліт.
Це стало причиною припущень, що деякі дані газеті NY Times могли передати опоненти нинішнього прем’єра, тобто ймовірні прихильники Бо Сілая, які вважаються в КНР прихильниками реформ. А в разі лібералізації Піднебесної бізнес-мережа Вень Цзябао може стати предметом інтересу не тільки широкої громадськості, але й правоохоронних органів.
Раніше повідомлялося, що Китай засудив як наклепницьку публікацію в газеті New York Times про те, що родичі китайського прем’єра Вень Цзябао мають мільярдний статок.
У свою чергу, родичі китайського прем’єра Вень Цзябао публічно спростували підсумки розслідування The New York Times, згідно з яким вони володіють статками $2,7 млрд.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас