Роботу втратить кожен десятий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роботу втратить кожен десятий

6143
Ситуація у вітчизняній економіці все більше нагадує найважчі кризові роки. У вересні обсяг промвиробництва скоротився на 7% (рік до року). За підсумками дев’яти місяців темпи його падіння досягли -1,2%. «Темпи падіння в металургійній галузі прогнозовано скоротилися до -9,4% (рік до року) з -13% в серпні. Але поліпшення статистики відбулося лише завдяки нижчій порівняльній базі. Інші ж великі галузі, включаючи машинобудування, хімію і харчову промисловість, просіли набагато більше, ніж очікувалося», – відзначає головний економіст Dragon Capital Олена Білан.
Промисловий обвал обумовлений комплексом причин – від різкого падіння попиту на зовнішніх ринках, що змушує підприємства згортати виробництво, до практично повної зупинки банківського кредитування, через що підприємства позбавлені можливості елементарно поповнювати оборотні кошти. З огляду на жалюгідний стан європейської економіки і поступове охолодження ринків, що розвиваються, розраховувати на поліпшення ситуації найближчим часом не доводиться. “Ми вже погіршили наш прогноз динаміки промислового виробництва на 2012 рік до -1,6% у річному вирахуванні”, – говорить аналітик Concorde Capital Олександр Паращій. Лише найбільш оптимістично налаштовані аналітики вважають, що вітчизняний національний продукт за підсумками року зросте на 1%. Близька до нульової позначки динаміка зростання ВВП збережеться і в перші кілька місяців наступного року.
Серйозні виробничі проблеми змушують підприємства продовжувати оптимізувати витрати. Як показує практика, в першу чергу за рахунок витрат на персонал. А це означає, що кількість безробітних знову почне різко збільшуватися. За даними Держстату, рівень безробіття в Україні за методологією МОП (у % до економічно активного населення працездатного віку) в першому півріччі 2012 року склав 8,4%, що вже досягло рівня одного із найбільш кризових років – 2009-го.
«Вважаю, за підсумками першого кварталу 2013 року цей показник зросте до 10-10,5%. Ринок праці досить інертний, на економічні проблеми він відреагує з деяким запізненням», – прогнозує провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко. Ситуація стане вирівнюватися лише ближче до літа, коли почнеться туристичний сезон і пожвавлення в сільськогосподарській галузі.
Втім, офіційний показник безробіття – лише слабке віддзеркалення проблем, що зріють на ринку праці. Як і в 2008-2009 роках, криза зайнятості зараз посилено маскується під часткову зайнятість (неповний робочий день) або відпустки за свій рахунок. «Зрозуміло, ці методи не цілком законні, деякі з них – за рамками правового поля, але саме вони врятували країну в 2008-2009 роках від різкого сплеску безробіття. На початку кризи показники зайнятості населення різко знизилися. Але за 6-12 місяців вони майже відновилися – у міру відновлення виробництва люди поверталися на робочі місця», – каже Павло Розенко.
Правда, зараз далеко не всі підприємства ризикнуть маніпулювати зайнятістю. Нещодавно уряд переглянув критерії, за якими буде визначатися частота перевірок Держінспекції з питань праці. Раніше контролери частіше відвідували підприємства, на яких працюють представники соціально незахищених верств населення, або ж перевіряли викриті факти порушень колективного договору або перевищення лімітів робочого часу. Тепер же орієнтиром для інспекторів є наявність заборгованості із зарплати або її виплата на рівні мінімуму, встановленого законом. Так що тепер роботодавцю, щоб не потрапити в поле зору інспекції, буде простіше провести масові скорочення, ніж перевести свій персонал на мінімалку. Адже нарватися на санкції за порушення трудового законодавства сьогодні цілком реально. З початку року Держінспекція з питань праці перевірила майже 22 тис. компаній (причому деякі не один раз). За результатами таких ревізій до адміністративної відповідальності притягнуто 18,809 тис. керівників підприємств, ще більше 2 тис. матеріалів перевірок передано до прокуратури.
За прогнозами економістів, кількість українців, що стоять на обліку в центрах зайнятості, найближчим часом може збільшитися в три-чотири рази. За даними Держстату, кількість зареєстрованих безробітних на 1 жовтня 2012 року становитиме 416,1 тис. осіб. За три-п’ять місяців цей показник може зрости до 1,2-1,5 млн. осіб.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас