Скандал з маніпуляціями ставкою LIBOR дістався до Франції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал з маніпуляціями ставкою LIBOR дістався до Франції

Кримінал
310
Скандал з махінаціями міжнародною міжбанківською ставкою LIBOR дістався до Франції після того, як один з акціонерів місцевого банку Societe Generale подав скаргу регуляторам. Про це повідомляє Agence France-Presse. Попереднє розслідування за скаргою розпочато у вересні.
Незважаючи на те, що в маніпуляціях ставкою запідозрили вже кілька найбільших банків світу, штрафні санкції були введені тільки на адресу британського Barclays, який заплатив 290 мільйонів фунтів стерлінгів. Як було встановлено слідством, Barclays маніпулював ставками LIBOR і EURIBOR протягом чотирьох років з 2005 по 2009 рік.
За підсумками розслідування, розпочатого ще в 2008 році, голова ради директорів банку Маркус Ейджіус і гендиректор Боб Даймонд подали у відставку. Після цього перевірити фінорганізації на маніпулювання кредитними ставками вирішила влада США (де під підозрою опинилися більше дюжини банків) і країн Азії, а в континентальній Європі запропонували ввести кримінальне покарання за махінації такого роду.
Банкам, замішаним в змові щодо маніпуляції ставкою, загрожують серйозні штрафні санкції. Їх загальні втрати можуть скласти до 22 мільярдів доларів, проте розслідування скандалу може зайняти кілька років.
LIBOR (London Interbank Offered Rate) і EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) – основні ставки міжбанківського кредитування. Перша розраховується Британською банківською асоціацією, друга – європейською. Показники розраховуються виходячи зі ставок кредитування для банків – найбільших гравців ринку і впливають на загальний рівень кредитних ставок по всьому світу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас