"Газпром" взявся видобувати нафту зі сланцю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" взявся видобувати нафту зі сланцю

Енергетика
497
«Газпром нафта» займеться видобутком нафти із сланцю. У повідомленні компанії, опублікованому за результатами засідання ради директорів 26 жовтня, йдеться, що відповідний досвід нафтова “дочка” “Газпрому” розраховує отримати під час освоєння баженовської свити на Верхньо-Салимському нафтовому родовищі (розробляється спільним підприємством «Газпром нафти» і Shell Sаlym Petroleum Development).
Фахівці компаній створили «дорожню карту», що визначає етапи підготовки до розробки баженовської свити в промислових масштабах.
«Газпром нафта» в своєму корпоративному журналі повідомляла, що буріння свердловин заплановано на 2013 рік.
Сланцева нафта – вуглеводні, розташовані в баженовській, абалакській, фролівській свитах – породах Західного Сибіру з наднизькою проникністю, але високої нафтонасищеності. Вони залягають на глибинах більше двох кілометрів, поширені на території більше одного мільйона квадратних кілометрів. Нафта баженовської свити вважається високоякісною, що дозволяє виробити з неї близько 60% світлих нафтопродуктів. Загальні запаси баженовської свити, за консервативними оцінками, оцінюються в 22 млрд тонн, за оптимістичними оцінками – досягають 140 млрд тонн. В даний час на баженовській свиті (Салимське родовище) вже працюють «Роснефть» і «Сургутнефтегаз».
На початку жовтня повідомлялося, що NIS (сербська енергетична компанія, підконтрольна «Газпром нафті») також має намір зайнятися видобутком нафти зі сланців. Зокрема, мова йшла про тендер на розвідку, видобуток і переробку сланців в басейні Алексінац.
«На відміну від сланцевого газу, видобуток якого в Росії зовсім неактуальний, напрямок сланцевої нафти становить для групи «Газпром» помітний інтерес, і ми маємо намір цим питанням активно займатися», – заявив голова ради директорів “Газпром нафти”, голова «Газпрому» Олексій Міллер.
Заява Міллера прозвучала за дорученням президента Володимира Путіна, який зажадав від «Газпрому» розробити основні принципи політики газового експорту з урахуванням розвитку ринків скрапленого і сланцевого газу.
«Видобуток сланцевої нафти дійсно набагато логічніший від розвитку газових сланцевих проектів», – коментує голова Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов. «У Росії є багато великих проектів з видобутку традиційного газу, які або готові до запуску, або вже вийшли на початковий рівень видобутку (Східна програма «Газпрому», Ковиктинське родовище, родовища на Ямалі). З нафтою ситуація інша, готових до запуску традиційних родовищ практично немає, а забезпеченість запасами нафти нижча», – пояснює Симонов.
Але розробники родовищ зіткнуться з труднощами. У травні поточного року заступник міністра енергетики Павло Федоров відзначав, що видобуток нетрадиційної нафти в 2-4 рази дорожчий через затрати електроенергії.
«Зараз лідерами за сланцевою нафтою є США і Канада, вони змогли забезпечити себе дешевою електроенергією якраз за рахунок сланцевого газу, – розповідає Симонов. – У Росії сировиною для дешевої електрики міг би стати попутний нафтовий газ, якого російські компанії спалюють у факелах до 30 мільярдів кубометрів на рік».
Ще одна проблема – високий рівень податків. За словами голови ФНЕБ, за поточного податкового навантаження розробка баженовської свити нерентабельна. Уряд раніше заявляв, що баженовська свита може отримати максимальні податкові преференції, але поки конкретних рішень немає.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас