Нігерія втратила річний бюджет на помилках у нафтовій галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нігерія втратила річний бюджет на помилках у нафтовій галузі

768
Нігерія оцінила втрати в нафтовому секторі від злодійства і поганого менеджменту в 29 мільярдів доларів за останні 10 років. Про це повідомляє BBC, яке ознайомилося зі звітом Міністерства нафти для уряду. Для порівняння, витрати бюджету Нігерії в 2013 році складуть 31 мільярд доларів.
Шість мільярдів доларів (майже 600 мільйонів на рік) Нігерія втратила на крадіжці нафти. Як повідомлялося раніше, за оцінками влади, в країні щодня крадуть близько 150 тисяч барелів нафти.
У звіті Міністерства нафти вказується, що показник може зрости до 250 тисяч барелів на день, що становитиме майже 10 відсотків від видобутку нафти в цій країні.
У звіті описуються і основні способи викрадення вуглеводнів: нафту крадуть з експортних терміналів, з нафтобаз, сховищ НПЗ, терміналів і з портів. Крім того, в країні викрадається близько 40 відсотків нафтопродуктів, які переправляються по державних трубопроводах.
Радник президента Нігерії Петрік Ділі Коул (Patrick Dele Cole) раніше оцінював втрати нафти через розкрадання в 180 тисяч барелів на день. В кінці жовтня політик оголосив про початок кампанії “Зупини злодія”, яка повинна подолати розкрадання. Зокрема, він пропонував відстежувати кораблі, що вивозять нафту, з допомогою супутників. За словами Коула, близько 90 відсотків викрадених вуглеводнів направляється в Балканські країни та в Сінгапур.
Решту 23 млрд Нігерія втратила через шахрайські схеми по несплаті податків і поганий менеджмент у галузі. Так, за підрахунками міністерства, нафтові компанії, що працюють у Нігерії, не виплатили уряду податків на три мільярди доларів. У звіті не вказується, що компанії переступили закон – йдеться лише про втрати.
У Нігерії працюють такі компанії, як Royal Dutch Shell, ExxonMobil і Chevron. Вони неодноразово скаржилися на протиправні дії бойовиків з нафтоносного району в дельті річки Нігер – бандити здійснюють теракти, викрадають нафтовиків заради викупу і підривають нафтопроводи.
Нігерія є одним з найбільших у світі виробників нафти, але, в той же час, за доходами населення не входить навіть до сотні країн. Річний ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності в країні становить 2,3 тисячі доларів, а понад 90 відсотків громадян змушені жити на два долари на день.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас