Українці доплатять за відпочинок на Новий рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці доплатять за відпочинок на Новий рік

2976
У туристичному співтоваристві назрів скандал – законодавчі новації Держагентства з туризму можуть призвести до зникнення великої кількості турагентств.
Як пише газета «Комментарии», в результаті скасування ліцензування діяльності компаній, що займаються туроператорською та турагентською діяльністю, вітчизняні туристи виявилися практично беззахисними перед шахраями від туризму.
Як вихід із ситуації Держтуризму запропонувало створити в середовищі туроператорів саморегулюючі організації, які будуть затверджувати свої стандарти якості і визначати агентства, з якими варто працювати. Його фахівці розробили поправки до Закону «Про туризм», що пропонують обов’язкову реєстрацію саморегулюючих організацій (СРО) в головному туристичному відомстві. Туристичні асоціації передбачається використовувати як регулюючий механізм, саме вони визначатимуть правила гри в галузі.
«Не варто цим спокушатися. У реєстрації можуть узагалі відмовити, якщо, приміром, компанії – члени організації – займають менше 30% ринку», – пояснив президент Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігор Голубаха. Учасники ринку вважають, що нові поправки лобіюються виключно під АЛТУ (Асоціації лідерів туристичного бізнесу України), яка в 2008 році була створена сімома лідерами ринку.
Туроператорів особливо насторожує те, що зміни в основний галузевий закон намагаються внести кулуарно, без експертних оцінок фахівців професійного сектора (на сайті Держтуризму інформація про підготовку поправок до законопроекту взагалі відсутня).
Ще однією обов’язковою умовою для роботи компаній з виїзного туризму згідно з законопроектом стане фінансове забезпечення діяльності туроператорів перед туристами (зміниться його схема і розміри грошових гарантій). За задумом профільного відомства, поручителем за такими договорами повинно буде виступити те саме професійне СРО, членом якого є туроператор. Крім того, мінімальний розмір фінгарантій для всіх туроператорів пропонується на рівні 1 млн. євро, що не кожному по кишені, скаржаться регіональні гравці. Однак при цьому погоджуються, що нинішні гарантії сумлінності операторів (20 тис. євро) не відсіюють навіть дрібних шахраїв, і пропонують підвищити «прохідний бар’єр» у 3-5 разів.
Зобов’язані будуть подбати про фінансове забезпечення ризиків своєї господарської діяльності і турагенти. Для них мінімальний розмір фінгарантій – 100 тис. євро. (замість нинішніх 2 тис.).
Директор KVIM Travel Максим Каранда вважає, що з прийняттям нових поправок в закон відсіється 90% учасників ринку, який розділять між собою 8-10 великих туроператорів, що негативно позначиться на якості їхніх послуг, та й не допоможе запобігти банкрутствам.
Тим часом кулуарний скандал в туристичному співтоваристві найближчим часом стане публічним. І незалежно від розвитку подій призведе до подорожчання турів вже на Новий рік – і ті, хто може зникнути, і ті, хто в будь-якому випадку залишиться на ринку, постараються зіграти на схильності українців до панічних настроїв і продати відпочинок втридорога. Мовляв, у наступному році буде ще дорожче.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас