Греція просить ще 30 млрд євро - до 2016 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція просить ще 30 млрд євро - до 2016 року

Казна та Політика
202
Греція знову просить грошей. Афінам знадобляться ще 30 млрд євро до 2016 року – такий підсумок детального обговорення заходів з підтримки проблемних країн, що відбулося в четвер у Брюсселі, пише The Wall Street Journal. Гроші потрібні, щоб компенсувати більш глибоку, ніж очікувалося, рецесію: за новими прогнозами Міжнародного валютного фонду (МВФ), ВВП Греції скоротиться на 6,5% в 2012 році і на 3,8% в 2013 році (це буде шостий рік рецесії).
Додаткового фінансування потребує і відстрочка в досягненні цільових показників по дефіциту бюджету. Два тижні тому МВФ запропонував дозволити Греції довести дефіцит бюджету до 3% ВВП не до 2014 року, а до 2016 року. Тепер саме ця дата фігурує в робочому варіанті списку завдань, що стоять перед Грецією, пише WSJ, ознайомившись із документом. Тобто відстрочка, яка спочатку викликала різкий протест у декількох країн на чолі з Німеччиною, вже практично схвалена. Сума, в яку кредиторам обійдуться додаткові два роки, в підрахунках експертів була меншою – 18-20 млрд євро.
Нові потреби Греції можна задовольнити не тільки прямим виділенням коштів, але й зниженням ставок за кредитами, списанням частини з 53 млрд євро двосторонніх боргів між Грецією і іншими країнами єврозони, переказом грошей, виділених грецьким банкам, на баланс Європейського механізму стабільності – на зустрічі було представлено 15 варіантів вирішення проблеми, вони залишаються предметом дискусії.
Рішення щодо Греції кредитори намагатимуться прийняти до 16 листопада, коли потрібно буде виділити Греції нові 31 млрд євро для виплат по облігаціях. «Потрібно знайти якесь рішення, – сказав один з учасників після зустрічі. – Оскільки немає політичної волі на виключення Греції». «Але однієї політичної волі для істотних змін», таких як списання держборгів, за словами неназваного чиновника, «недостатньо».
У той же час Португалія, яка старанно виконує всі поставлені перед нею завдання, знаходиться не в кращому становищі і також не вкладається у свої цільові показники.
Після того як Португалії було схвалено виділення 78 млрд євро навесні 2011 року, країна проводила реформи, скорочувала зарплати і збільшувала податки, за що отримала похвалу кредиторів. Але відхилення від цільових показників, що з’явилися в 2012 році, говорять про помилку в запропонованій їй програмі виходу із кризи. Податкові збори Лісабона постійно виявляються нижче запланованого – спочатку МВФ пояснював це переключенням виробництва з внутрішнього ринку на експорт, який обкладається більш низьким податком. Рівень безробіття зростає непередбачено високими темпами і вже перевищив 15%. Прогноз зростання економіки понижений до -1% ВВП в 2013 році, хоча раніше очікувався невелике зростання. Португалії вже дали дворічну відстрочку для досягнення цільових показників по бюджету. За прогнозом, держборг досягне піку в 2014 році і складе 124% (раніше було заплановано 115%).
Негативний вплив проблемних країн поширюється на провідні економіки єврозони. Німеччина минулого тижня знизила через кризу прогноз щодо ВВП на 2013 рік з 1,6% до 1%. Індекс ділової активності PMI у Німеччині, за попередніми даними, впав з 49,2 пункту у вересні до 48,1 пункту в жовтні.
Черговою жертвою кризи стали французькі банки, власники значної частини грецького держборгу. Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s (S & P) в четвер знизило рейтинг найбільшого банку країни BNP Paribas на один щабель – з АА-до A+. Ще для 10 великих банків, у тому числі Societe Generale і Credit Agricole, прогноз знижений на «негативний». «Економічні ризики, яким піддаються французькі банки, на нашу думку, зросли, зробивши банки більш вразливими через можливу більш тривалу рецесію в єврозоні”, – йдеться в повідомленні S&P.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас