Єврокомісія позбавить Румунію 500 млн євро фіндопомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія позбавить Румунію 500 млн євро фіндопомоги

Кредит&Депозит
388
Європейська комісія заявила про намір позбавити Румунію виплат з фонду розвитку Євросоюзу через серйозні проблеми з корупцією в країні, інформує Reuters.
Джерело Reuters з ЄС повідомило, що сума, яка відкликається, складе близько 500 млн євро ($648 млн). Спершу кошти були призначені для відновлення транспортної інфраструктури Румунії, економічних, екологічних та регіональних проектів.
Чиновники зазначають, що також було прийнято рішення заблокувати серію структурного фінансування від ЄС за трьома з чотирьох програм через “серйозні прогалини” у румунській системі держуправління та контролю.
“Проблеми лежать у сферах держзакупівель, розумного управління фінансами, запобігання та виявлення шахрайства та конфлікту інтересів”, – йдеться в заяві Комісії, і додається, що вжиті заходи – “частина регулярних процедур захисту фінансових інтересів ЄС і його платників податків”.
За п’ять років перебування в ЄС Румунії дісталося близько 20 млрд євро для модернізації економіки і інфраструктури країни. Однак, Єврокомісія занепокоїлася управлінням і використанням коштів, вже одного разу перервавши виплати в середині 2011 року. Румунія не отримає наступних виплат, не виправивши всі помилки, підкреслює Комісія.
З 2007 року Румунія мало просунулася через короткочасність роботи урядів, які не справлялися з реформуванням економіки і зростаючою корупцією. Брюссель, у свою чергу, продовжує моніторити стан верховенства права та антикорупційної боротьби в країні.
Раніше повідомлялося, що всі важливі рішення в ЄС відкладено до грудня. Чекає серйозна робота, перш ніж проясниться, в якому обсязі будуть переглянуті Європейські договори. Для багатьох урядів зміни – сигнал тривоги. Вони побоюються, що не зможуть заручитися більшістю в своїх парламентах для ратифікації реформ. Може статися, що в Німеччині, наприклад, не обійтися без доповнень до Основного закону або навіть затвердження нової Конституції.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас