Всупереч прогнозам аналітиків, НБУ говорить про відсутність причин для девальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всупереч прогнозам аналітиків, НБУ говорить про відсутність причин для девальвації

Валюта
1321
Голова Ради Національного банку Ігор Прасолов констатує відсутність причин для девальвації гривні.
Про це він повідомив в інтерв’ю виданню “Вечірній Київ”.
“Золотовалютні резерви країни – близько 30 млрд доларів. Валютно-курсова політика НБУ підпорядкована збереженню стабільності української грошової одиниці. Об’єктивних причин для значної девальвації гривні немає. НБУ контролює поточну ситуацію на валютному ринку, не допускаючи різких курсових коливань і одночасно підтримуючи ринкові механізми курсоутворення”, – сказав Прасолов.
При цьому він спростував доводи окремих експертів щодо позитивного ефекту для економіки України від девальвації гривні, підкресливши недоцільність цього.
Відповідаючи на запитання про можливі курсові спекуляції, Прасолов додав, що повністю їх виключати не може, але в будь-якому випадку спроби розбалансувати валютний ринок приречені на провал.
“Моя порада українцям – уникати участі в створенні ефектів натовпу на валютному ринку, що лише породжує ажіотажний попит і сприяє доходам спекулянтів”, – сказав голова ради НБУ.
Разом з тим Прасолов додав, що НБУ активно проводить заходи, спрямовані на зниження рівня доларизації економіки.
НБУ в поточному році двічі збільшував нормативи обов’язкового резервування за залученими коштами в інвалюті, тоді як нормативи з коштами в гривні залишаються на нульовому рівні”, – повідомив він.
Також голова ради НБУ додав, що в умовах заборони споживчого кредитування в інвалюті знижуються залишки за цими кредитами.
Зважена валютно-курсова політика НБУ, на його думку, сприяла зменшенню попиту на готівкову інвалюту.
Як повідомляло агентство, міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує девальвацію гривні до долара на 10% до кінця 2012 року.
Європейський банк реконструкції і розвитку вважає високим ризик девальвації в Україні.
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко допускає різку девальвацію гривні після виборів Верховної Ради.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас