Київ провокує газову війну і нацьковує ЄС на Росію - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ провокує газову війну і нацьковує ЄС на Росію - експерт

Енергетика
1292
Україна має намір повернути собі репутацію країни, яка, “піратствуючи”, крала у Росії газ. Таку думку висловив генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов.
Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що в поточному році за рахунок зниження споживання природного газу Україна вже заощадила $1,8 млрд. При цьому, згідно з чинними російсько-українським домовленостям, Київ не має права знижувати прописані в контракті обсяги закупівель російського газу.
«Україна демонстративно заявляє про порушення договору, замість того, щоб, наприклад, попросити Росію увійти в її складне становище, – заявив Симонов. – Порушник договору так поводитись не повинен. Раніше Україна так не робила, тому що відомо, що за недобір газу загрожують колосальні штрафи. Сама стилістика була зовсім іншою. А тепер вона йде на загострення конфлікту, публічно заявляючи, що не буде виконувати контракт, ніби бравуючи цим. Це дуже дивно».
«Але це півбіди, адже Україна скорочує споживання російського газу, але ж іншого газу у неї немає. Всі ці шельфи, сланці – це все ідеї. Відмова від російського газу означає одне: що Україна скорочує споживання газу взагалі. Тим самим вона ставить свою економіку під удар», – зазначив експерт.
«А по-друге, звичайно, викликає серйозне занепокоєння ситуація із закачуванням газу в підземні сховища. Скоро буде зимовий період, потрібно буде качати газ в Європу, потрібно буде брати технічний газ. Але ми ж розуміємо, що Україна може почати знову красти газ з труби і все повернеться в стан 2009 року», – сказав Симонов.
«Тобто, мені здається, що Україна всіляко провокує Росію на початок нової газової війни. Це дуже небезпечна річ. Нам зараз війна зовсім не потрібна, у нас дуже складні відносини з Європою. Я з тривогою спостерігаю за цією риторикою, тим більше, все це накладається на виборчу кампанію. Мабуть, так в Україні розуміють патріотизм: невиконання взятих на себе зобов’язань вважається вищою державною доблестю. Але після виборів настане зимовий сезон, і що тоді буде?», – задався питанням експерт.
«Україна ще сподівається, що за таку поведінку Європа візьме її в проект спільного економічного простору і так далі. Навпаки, європейці самі в шоці від того, що Україна не виконує свої зобов’язання. Незважаючи на той прогрес, який у нас намітився, ми ризикуємо повернутися до тієї ситуації, яка була багато років тому, коли Україна була нічим іншим, як піратською державою, яка крала у нас газ», – підбив підсумок Костянтин Симонов.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас