Peugeot отримає держгарантії на 7 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Peugeot отримає держгарантії на 7 млрд євро

189
Французький уряд надасть державні гарантії за новими облігаціями банківського підрозділу автомобільного концерну PSA Peugeot Citroen на суму до 7 млрд євро, оголосила компанія в середу разом із публікацією попередніх результатів за третій квартал та річних прогнозів.
Як йдеться у повідомленні Peugeot, Banque PSA Finance (його фінансовий підрозділ) також веде переговори з банками-кредиторами про збільшення кредитної лінії на 1 млрд євро і перегляд низки умов. Таким чином, доступна фінпідрозділу ліквідність зросте до 11,5 млрд євро і Peugeot в цілому буде забезпечений кредитним фінансуванням до 2015 року, заявив журналістам на прес-конференції головний фінансовий директор концерну Жан-Батіст де Шатільон.
Виручка компанії, що займає 2-е місце серед європейських автовиробників після німецького Volkswagen AG, за III квартал знизилася на 3,9% – до 12,93 млрд євро з 13,5 млрд євро за аналогічний період 2011 року. Однак показник виявився кращим від консенсус-прогнозу аналітиків, що складав 12,68 млрд євро.
Держгарантії для Banque PSA Finance є наймасштабнішою інтервенцією уряду Франції в діяльність автомобілебудівної галузі з 2009 року, коли Peugeot і Citroen отримали дешеві держкредити на 6 млрд євро.
У повідомленні міністерства фінансів Франції, оприлюдненому в середу, влада підтвердила намір надати Peugeot держгарантії. В обмін на це концерн призначить в раду директорів представника держави і лідера профспілки. Крім того, буде створено незалежний комітет з правом вето щодо будь-яких “значних” змін в діяльності французького автовиробника. Незалежність Peugeot до останнього часу ревно охоронялася сім’єю Пежо, що заснувала компанію, якій належить 25,4% акцій концерну і 38,1% голосів.
Крім того, Peugeot відмовиться від виплати дивідендів, викупу своїх акцій або наділення членів ради керуючих опціонами на купівлю акцій компанії.
Peugeot намагається знизити вартість запозичень для Banque PSA Finance, оскільки вона негативно позначається на процентних ставках по автокредитах. Клієнти Volkswagen (VW) в даний час можуть отримати кредит на 10 тис. євро під 1,9% річних, а клієнти Peugeot змушені платити близько 11,6% річних за аналогічну послугу.
Земля Нижня Саксонія в ФРН, яка є другим за величиною акціонером VW, вже виступила проти держпідтримки французького автовиробника і заявила про намір направити скаргу до Європейської комісії. Влада Євросоюзу може відмовити Peugeot в держгарантії, якщо вважатиме, що зазначена підтримка надасть концерну несправедливі фінансові переваги. Міністр фінансів Франції П’єр Московічі обговорить це питання на зустрічі в середу ввечері з комісаром Євросоюзу з питань конкуренції Хоакімом Алмунією.
Peugeot очікує скорочення продажів автомобілів в Європі на 9% в 2012 році, що стане найсильнішим річним падінням за 19 років. У січні-вересні продажі автомашин компанії в регіоні звалилися на 13%. Також автоконцерн попередив про посилення конкуренції в галузі.
У Росії авторинок зросте на 11% в цьому році, що стане одним із найкращих результатів у світі, прогнозує Peugeot. У Китаї очікується підйом приблизно на 7%, в Латинській Америці – на 5%.
Нетто-заборгованість Peugeot до кінця 2012 року зросте до 3 млрд євро, тоді як в липні очікувалося її збереження на рівні I півріччя – 2,4 млрд євро.
Також Peugeot оголосив у середу про продовження переговорів з американським концерном General Motors. За словами представників французької компанії, в даний час Peugeot і GM ведуть 4 спільні автомобільні проекти, готуються підписати підсумкові угоди до кінця року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас