Порошенко вирішив жорстоко карати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко вирішив жорстоко карати

2093
Текст законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування за порушення законодавства у сфері надання адміністративних послуг» розміщено на сайті міністерства для громадського обговорення.
Законопроект пропонує внести зміни до ст. 188 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У ній буде передбачений штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 грн.). Цей штраф буде платити чиновник за те, що не повідомив або повідомив невчасно про відмову надати адмінпослугу, за те, що відмовився її надати без законних на те підстав, а також якщо зажадав за адмінпослугу плату, яка не передбачена законом. Чиновники будуть каратися за невмотивовану відмова прийняти заявку на надання адмінпослуги, порушення термінів її надання і навіть надання її у недозволеному місці (не в спеціальному центрі і не поштою).
Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта в пояснювальній записці до законопроекту вказує, що складати протоколи про адміністративні порушення будуть уповноважені органи Антимонопольного комітету та адміністратори центрів надання адміністративних послуг.
«Центрів, в яких надаються усі адміністративні послуги, поки просто немає, хоча за останні два роки країна повинна була покритися мережею таких центрів. Працюють лише центри для надання адмінпослуг суб’єктам підприємницької діяльності, але багато з них існують тільки на папері», – розповіла «i» заступник голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна (НУНС).
Депутат зазначає, що для того щоб фіксувати порушення, адміністраторам центрів, які виступають посередниками між громадянами і чиновниками, доводиться йти в той орган виконавчої влади, який порушення допустив. «Їм потрібно надовго залишати робоче місце, де чекає черга з декількох десятків осіб. Тому адміністратори просто ігнорують порушення», – розповіла пані Ляпіна. Вона критично поставилася до ідеї покласти контролюючі функції на Антимонопольний комітет, оскільки у цієї організації слабо розвинена інфраструктура і мало співробітників. Тому порушення в тому чи іншому органі влади комітет зможе виявляти тільки при плановій перевірці.
«Цим законопроектом пропонується система, яка не буде працювати. Проблема відповідальності чиновників за надання адмінпослуг розглядалася вже не раз, але завжди ключовим питанням ставало те, хто буде складати протокол», – розповіла Ксенія Ляпіна. Вона вважає, що найбільш ефективно з цим завданням змогли б упоратися прокуратура і міліція. «А причиною більшості порушень при наданні адміністративних послуг є корупція урядовців», – уклала пані Ляпіна.
Заступник голови комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль (НУНС) у розмові з «i» зазначив, що за дотриманням закону всіма органами державної влади та місцевого самоврядування в країні стежить прокуратура. «Відповідно, і протоколи про порушення при наданні адміністративних послуг повинні складати працівники прокуратури», – сказав він, назвавши законопроект популістським. «Очевидно, Петро Порошенко виступив з такою ініціативою, щоб набрати політичні очки перед виборами», – припустив пан Москаль.
З цим згоден директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко, який вважає, що Петро Порошенко робить кроки для нарощення політичного впливу. «Надаючи нові повноваження Антимонопольному комітету, Порошенко заручається підтримкою його голови Василя Цушка», – сказав політолог. На його думку, Петро Порошенко спробував знайти союзника і в особі голови Держмитниці Ігоря Калетника. «Порошенко навіть зняв з виборів свого батька на користь двоюрідної сестри голови Держмитниці Оксани Калетник (раніше Олексій Порошенко конкурував з Оксаною Калетник у виборчому окрузі №16 у Вінницькій області. – «і»)», – говорить експерт.
За інформацією політолога, Петро Порошенко веде переговори з міністром з питань надзвичайних ситуацій, лідером партії «Єдиний центр» Віктором Балогою і спікером парламенту Володимиром Литвином про створення в новому парламенті депутатської групи, яка б об’єднала відомих політиків. «Все говорить про те, що Петро Порошенко веде свою політичну гру, і спробує у наступному році очолити уряд», – вважає Костянтин Бондаренко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас