Moody's знизило рейтинги іспанських регіонів нижче інвестиційних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило рейтинги іспанських регіонів нижче інвестиційних

183
Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service знизило кредитний рейтинг Каталонії і чотирьох інших регіонів Іспанії нижче інвестиційного рівня всього через тиждень після підтвердження рейтингу самої Іспанії.
Рейтинг Каталонії, яка прагне до незалежності і становить п’яту частину економіки Іспанії, був знижений на два щаблі до “Ba3” з “Ba1”. Рейтинг Естремадури був знижений до “Ba1” з “Baa3”, Андалусії – до “Ba2” з “Baa3”, Кастилії-Ла-Манчі – до “Ba3” з “Ba2”, Мурсії – до “Ba3” з “Ba1”, йдеться в повідомленні Moody’s.
Зниження рейтингів регіонів “зумовлене погіршенням ліквідності, про що свідчать невеликий обсяг грошових резервів станом на вересень 2012 р., а також значна залежність від короткострокових кредитних ліній для фінансування операційних витрат”.
У Moody`s також зазначили, що Каталонії, Андалусії і Мурсії треба погасити великий обсяг облігацій, випущених в 2011 р., в цьому кварталі. Рейтинги інших регіонів Іспанії, а також чотирьох державних компаній у Валенсії залишені без зміни.
Тиждень тому Moody`s підтвердило суверенний кредитний рейтинг Іспанії на рівні “Baa3”, при цьому зберігши “негативний” прогноз. Таким чином, агентство може знизити оцінку надійності країни до “сміттєвого” рівня, якщо ситуація погіршиться. Ризики того, що країна втратить доступ на відкритий ринок, істотно знизилися останнім часом. Цьому сприяла заява ЄЦБ про готовність купувати боргові папери країни на вторинному ринку, правда, для цього необхідно, щоб Іспанія звернулася по зовнішню допомогу.
Таким чином, Іспанія поки уникає долі Кіпру, Португалії, Ірландії та Греції, рейтинги яких перебувають нижче інвестиційного рівня. S&P зберігає “негативний” прогноз щодо рейтингу на рівні “ВВВ-”, що всього в одному кроці від “сміттєвого” рівня, а рейтинг Fitch по Іспанії перебуває на рівні “ВВВ”.
Занепокоєння щодо кредитоспроможності країни зросло після того, як прем’єр-міністр країни Маріано Рахой звернувся по допомогу до ЄС у розмірі 100 млрд євро, для того щоб зміцнити становище іспанських кредиторів на тлі недосягнення цілей щодо бюджетного дефіциту. 10 жовтня S&P знизило кредитний рейтинг Іспанії відразу на 2 щаблі.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас