Ціни на бензин в Україні на 32% вищі від американських - нардеп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на бензин в Україні на 32% вищі від американських - нардеп

992
Ціни на пальне в Україні на 32% вищі від американських, до того ж 80% нафтопродуктів ми імпортуємо. Про це сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності, митної та податкової політики Євген Царьков.
На запитання журналіста, чи відомо йому щось про короткострокову затримку пального на митниці, відповів: “Я розмовляв з компетентним представником в митній службі, який категорично спростував інформацію про затримку бензину на митниці і сказав, що зараз немає жодної нерозмитненої заявки. У нас в країні приблизно 80% бензину імпортується – це досить великий обсяг і останнім часом ця цифра збільшується, що може призвести до монополізації ринку, відповідно в будь-який час трейдери можуть домовитися між собою, а Антимонопольний комітет нічого не доведе, адже це не одна структура. Мені сказали, що в п’ятницю дійсно була затримка з оформленням, але є підозра, що саме тоді трейдери увійшли в змову і зробили велике скупчення обсягів, яке фізично не можна було оформити за один день, тобто це була так звана атака. У зв’язку з тим, що в Митному кодексі є чіткі часові рамки для оформлення продукції, наприклад, на тиждень ввозити по 10 одиниць, а потім до кінця дати відразу 100, то фізично той же митний пост не може весь цей обсяг відразу оформити. Тому в п’ятницю це була технічна затримка, зараз ніяких проблем з розмитненням нафтопродуктів немає, це просто за змовою компаній відразу надійшла велика кількість товару”, – сказав Є. Царьков.
Експерт пояснив, що запаси бензину станом на п’ятницю становили 2-2,5 тижні. В цілому оновлення відбувається на 3-4 тижні, тобто кожні 20-22 дні, мінімум – тиждень, тобто будь-який трейдер поповнює свої запаси кожні 7 днів.
“Я спілкувався з однією компетентною людиною, так мені сказали, що запаси бензину в країні за офіційними даними на 14-16 днів з урахуванням цього п’ятничного збою. А максимум, який дозволяє нафтотрейдерам – це 20 днів. Це означає, що ніякої катастрофи немає, ціни однозначно зростуть. Тут існує й інша проблема: 80% імпорту – це неприпустимо. Ціни на пальне в Україні на 32% вищі, ніж з в США, і вже практично зрівнялися з деякими країнами Європи”, – додав Є.Царьков.
За його словами, такий стан речей може призвести до того, що, в разі необхідності, нафтотрейдери можуть домовитися між собою і диктувати країні будь-які умови.
Нагадаємо, Держмитслужба спростувала інформацію про зупинку імпорту бензину.
“Ніяких проблем з митним оформленням нафтопродуктів, що ввозяться в Україну, немає і не було. Митні органи працюють в штатному режимі і оформляють всі види вантажів відповідного законодавства”, – зазначила начальник прес-служби ДМСУ Олена Мочалова-Колесник.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас