Виробники сонячних батарей в КНР можуть не пережити тривалого падіння цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробники сонячних батарей в КНР можуть не пережити тривалого падіння цін

Енергетика
1146
Китай є найбільшим виробником сонячних батарей у світі: дешеві кредити і субсидії уряду забезпечили кілька років стрімкого розвитку галузі. Але тепер компанії сектора зіткнулися з падінням попиту і кризою перевиробництва.
За оцінками аналітиків Citigroup, конвеєри зі складання сонячних батарей в Китаї і на Тайвані завантажені на 50-80%. На думку Лі Дзюньфена, заступника голови комісії з відновлюваної енергетики, сектор зіткнувся з класичною кризою перевиробництва. Виробничі потужності повинні бути знижені як мінімум на 50%, перш ніж почнеться відновлення цін на сонячні панелі. “Зараз немає жодної компанії, яка змогла б вижити без нових кредитних вливань”, – упевнений він. Схожа ситуація склалася в Німеччині і США: болісний процес консолідації галузі йде по обидві сторони Атлантики.
Китайський уряд впливає на ринок сонячних батарей через два канали: по-перше, він збільшує попит на панелі усередині КНР, частково субсидуючи їх вартість для кінцевих користувачів. По-друге, уряд надає виробникам пільгові кредити, дозволяючи уникнути банкрутства.
У КНР є всі шанси в цьому році стати другим у світі, після Німеччини, ринком збуту сонячних батарей. А до 2015 р. – вийти на перше місце: до того часу потужність, що генерується сонячними панелями, має зрости до 21 гігавата. У 2010 р. таким способом вироблялося менше 1 гігавата електроенергії.
За оцінками Barclays Capital, плани уряду виконані лише наполовину, і стає очевидно, що внутрішній попит сам по собі нездатний вирішити проблему надлишкових потужностей. Крім того, місцеві компанії часто затримують оплату за встановлене обладнання, що робить закордонні ринки більш привабливими.
Financial Times повідомляє, що в цьому році Банк розвитку Китаю склав список з шести великих і шести малих підприємств з виробництва сонячних батарей, які отримають пільгові кредити.
Місцеві органи влади і муніципалітети також безпосередньо підтримують компанії проблемного сектора. У липні LDK Solar звернулася до муніципалітету міста Сіньюй з проханням допомогти з погашенням кредиту на $80 млн. У понеділок LDK Solar оголосила, що продала 20% компанії інвестиційному фонду, що належить муніципалітету міста. У вересні Suntech звернулася до влади міста Усі з проханням вплинути на місцеві банки, які відмовлялися продовжувати кредитування збиткової компанії.
Чи Дзюньфен порівнює місцеві органи влади з корпораціями. Часто чиновники муніципалітетів володіють частками в компаніях-виробниках сонячних батарей, і тому охоче їм допомагають. Але цієї підтримки недостатньо для того, щоб ціни на панелі знову почали зростати. Отже, збитки продовжать накопичуватися, що може призвести до хвилі банкрутств у секторі.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас