Росіяни обростають безповоротними боргами - їх обсяг досягне 4,45 трлн рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни обростають безповоротними боргами - їх обсяг досягне 4,45 трлн рублів

Казна та Політика
1075
Заборгованість громадян Росії, питання про повернення якої вже розглянули суди і передали в роботу судовим виконавцям, зростає. Такі висновки роблять експерти компанії «Секвоя кредит консолідейшен» на підставі статистики Федеральної служби судових приставів за минулі два роки і сім місяців цього року.
За 2011 рік за рішеннями судів мала бути повернута заборгованість фізичних осіб перед банками та іншими компаніями на суму 3,2 трлн рублів, в 2010 році ця сума становила 2,7 трлн рублів.
Якщо за 7 місяців 2012 року, за даними ФССП, безнадійний борг, процес стягнення по якому вже дійшов до судів, становить 2,6 трлн рублів, то з певною похибкою можна припустити, що на кінець 2012 року сума підніметься до 4,45 трлн рублів.
За даними ФССП, за сім місяців 2012 року закінчені і припинені виконавчі провадження на 23% від підлягає стягненню суми, що становить 600,4 млрд рублів. Не вдалося повернути борг заходами примусу, тобто борг треба вважати безнадійним, на суму в 228 млрд рублів, що становить 8,8% від усієї заборгованості, що підлягає стягненню. Інші борги, за якими рішення судів прийнято, лише ще повинні бути стягнуті приставами.
Росте в простроченій заборгованості й обсяг зобов’язань населення перед банками. У структурі судової заборгованості переважають борги на користь кредитних організацій, зазначають фахівці колекторської компанії. З кожним роком їх обсяг зростає як в абсолютних, так і у відносних значеннях, стверджується в огляді. За підсумками семи місяців 2012 року, в роботі судових приставів борги банкам склали 38,5% від суми, що підлягає стягненню відповідно до судових актів – або вже 1 трлн рублів. За підсумками 2011 року банківський борг дорівнював 41%, або 1,3 трлн рублів, а за підсумками 2010 року – 36,5%, або 987 млрд.
Зростання стягнення на судовій стадії також свідчить на користь того, що кредитори стають більш вимогливими до своїх боржників, і та заборгованість, яка раніше просто списувалася, тепер не прощається, а стягується в примусовому порядку, зазначає генеральний директор компанії «Секвоя кредит консолідейшен» Олена Докучаєва.
Зростання обсягу простроченої заборгованості, очевидно, пов’язане з загальним зростанням споживчого кредитування, яке значно випереджає темпи накопичення, зазначає директор департаменту іпотечного та споживчого кредитування СМП-банку Наталя Коняхіна. За її словами, незважаючи на звуження ринку ліквідності, банки все більш активно працюють у цьому сегменті, проводять маркетингові акції, збільшують число точок присутності в торговельних центрах.
Про те, що Банк Росії стурбований швидким зростанням банківського беззаставного кредитування, на початку жовтня цього року заявив перший заступник голови Центробанку Олексій Симановський. На його думку, портфелі роздробу збільшуються з такою швидкістю, що банки можуть легко втратити контроль над ними.
Якщо екстраполювати темпи зростання прострочення в минулому році на нинішній, то вийде, що в 2012 році загальний обсяг прострочень відносно 2011 року теж зросте, проте дати однозначний прогноз, якою буде сума на кінець року, зараз складно, вважає Коняхіна. При цьому вона вказує, що зрозумілий інтерес банків до збільшення своїх кредитних портфелів – сегмент роздрібного кредитування продовжує залишатися одним з найбільш високодохідних. Зростання обсягу заборгованості експерт пояснює в тому числі пом’якшенням вимог до позичальників і роботою з потенційно проблемним прошарком клієнтів.
Можливо, дані колекторських компаній створюють відчуття, що кількість судових позовів банків до боржників зростає, але не треба забувати, що судові витрати в разі несплати позичальником боргу лягають на банк, нагадує начальник управління позасудової роботи з проблемними активами Росгосстрах Банку Олена Фетісова. Відповідно, судитися банкам доцільніше лише тоді, коли у них є позитивна оцінка фінансового стану позичальника, і саме тому дуже багато банків звертаються в суди лише у крайніх випадках.
Також Олена Фетісова вважає, що ФССП не справляється з поточним обсягом виконавчих листів, що веде до збільшення кількості позовів у роботі і, відповідно, зниження якості діяльності судових приставів. Вона наводить приклад: позичальник уже встигає продати все своє майно, поки судовий пристав-виконавець прийде стягувати борг, і більшою мірою це пов’язано з недосконалою судово-виконавчою системою Росії.
Якщо говорити про майбутнє, то збільшення чи зменшення кількості позовів багато в чому залежить не тільки від банків, але і від реалізації законопроектів, спрямованих на нормалізацію роботи з простроченою заборгованістю. Так, наприклад, якщо законопроект про колекторську діяльність буде прийнятий в поточній редакції, то банки змушені будуть звертатися до судових органів за всіма кредитними продуктами, що, природно, призведе до збільшення числа позовів, вважає Фетісова.
Експерт має на увазі той факт, що Верховний суд Росії на початку червня ухвалив, що банки не мають права продавати борги фізичних осіб колекторським агентствам до винесення рішення суду щодо боргу. На думку президії ФАС, банки самі повинні працювати з простроченою заборгованістю. У разі неможливості або небажання клієнта гасити борг, банки зобов’язані звертатися в суди і лише після судового рішення, маючи на руках відповідні документи, має право вибирати механізм повернення грошей – через службу судових приставів або за допомогою колекторів.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас