Скільки насправді економить Греція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки насправді економить Греція

Казна та Політика
1387
Впродовж декількох місяців “трійка” міжнародних кредиторів з Єврокомісії, Європейського центрального банку (ЄЦБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) затягує опублікування чергової доповіді про виконання Грецією плану з стабілізації держбюджету. Від висновків “трійки” залежить, чи отримає грецький уряд новий багатомільярдний транш, який допоможе їй уникнути неминучого в іншому випадку банкрутства. Як очікується, доповідь з’явиться лише після президентських виборів в США. Але поки її немає, можна порахувати і самим, наскільки грецька влада виконує обіцянки.
Дефіцит держбюджету
Греція сьогодні, справді, вживає серйозних заходів зі скорочення державних витрат. Із завданням такого масштабу поки не зіткнулася жодна з розвинених країн світу і жодна з країн Євросоюзу, що зараз опинилися в кризі. Правда, Греція в минулому і жила не по кишені, з особливим розмахом.
Греки змогли скоротити дефіцит держбюджету з 15,8 відсотка у 2009 році до 9,1 відсотка в 2011 році і з 2010 року до сьогодні зекономили в абсолютному вираженні 49 млрд євро, порахував нинішній заступник міністра фінансів Греції. Як зазначає газета FrankfurterAllgemeineSonntagszeitung, якби німцям довелося економити в таких же масштабах, як грекам, то мова йшла б про скорочення витрат на 300-500 мільярдів!
Але грецька влада ще дуже далека від того, щоб витрачати якщо не менше, то хоча б стільки, скільки отримує. Поставлена мета в один відсоток дефіциту держбюджету (без урахування виплат відсотків по боргах), судячи з визнання влади, досягнута в поточному році не буде. Експерти не дуже вірять і в оптимістичні заяви з Афін, де розраховують вже в 2013 році мати бюджет з первинним профіцитом (знову ж виключаючи виплати по боргах). На користь песимістів говорить і прогноз економічного розвитку на 2013 рік, згідно з яким, спад грецької економіки складе майже 4 відсотки від ВВП.
Приватизація? Поки лише на папері
“Трійка” давно вимагає від грецького уряду провести масштабний продаж держвласності, розраховуючи отримати у результаті близько 50 мільярдів євро до 2015 року. Але саме у справі приватизації греки зуміли зробити найменше, з квітня по вересень 2012 року ця робота взагалі фактично не велася.
І тільки нинішньої осені стали надходити повідомлення про те, що держава підготувала до продажу свій пакет акцій найбільшої грецької букмекерської контори, а також частину належних державі цінних паперів грецького газового концерну Depa. Главою відомства з приватизації був призначений колишній шеф європейського підрозділу Toyota, з яким пов’язують надії на подальшу динаміку в питаннях приватизації грецьких держкомпаній. До того ж, в 2013 році в приватні руки може перейти аеропорт в Афінах – напевно, найдорожча нерухомість, яка взагалі є у Греції.
Роздутий держапарат
Але, мабуть, найбільше труднощів – на шляху реформування державного апарату Греції, ймовірно, найбільш роздутого в Європі. У 11-мільйонній Греції, незважаючи на офіційно оголошене скорочення штатів майже на 11 відсотків з 2009 року, залишається понад 750 тисяч чиновників. Для порівняння: у Німеччині, яка вважає себе країною бюрократів, з 82 мільйонів жителів – всього 1,7 мільйона чиновників.
Тому “трійка” кредиторів вимагає від Афін до 2015 року скоротити 150 тисяч чиновників. Грецький уряд найближчим часом обіцяє виконати лише десяту частину від поставленого завдання: якщо вірити офіційним даним, незабаром будуть звільнені понад 15 тисяч держслужбовців, включаючи тих, кого відправлять на пенсію раніше терміну. Чиновників, втім, вже позбавили 13-ї і 14-ї зарплат, а “звичайні” скоротили на 30 відсотків. Але сильне лобі, як і раніше, заважає проведенню структурної реформи держуправління.
Залишається непропорційно великим військовий бюджет Греції, хоча греки вже пішли на його радикальне скорочення. І все ж поки він у відсотковому відношенні майже в два рази перевищує німецький (в Греції – 2,9 відсотка від ВВП, у ФРН – 1,4 відсотка).
Нова система оподаткування? Ще немає
Завдяки, насамперед, активному переслідуванню злісних неплатників податків, Греції вдалося в 2010 і 2011 роках збільшити обсяг податкових надходжень. Але свою мету в 2012 році – повернути 2 млрд прихованих податків – Афіни виконати не зможуть. Важлива угода, яка б дозволила збирати податки з греків, які розмістили свої кошти у Швейцарії, досі не підписана, хоча переговори йдуть не один рік.
Провести великомасштабну реформу оподаткування грецький уряд поки не зміг, обмежившись простим підвищенням податків. Одночасно з цим скорочено виплати пенсіонерам на 10-15 відсотків; закриваються багато лікарень та шкіл. Найболючіше заходи економії вдарили по тих, хто заробляє небагато: дрібним підприємцям і людям вільних професій. Вже скорочений з восьми до п’яти тисяч євро дохід, що не обкладається податком, передбачається скасувати зовсім. Мінімальний рівень оплати праці знижено на 32 відсотки.
Всі вищезгадані заходи призвели до необхідного в цілому зниження вартості оплати праці і відносного підвищення конкурентоспроможності грецької економіки і невеликого зростання експорту. Але скільки ще Греції доведеться економити і реформувати для того, щоб перестати жити в борг, не береться сказати ніхто.
Михайло Бушуєв
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас