Колобов накопичив 10 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колобов накопичив 10 мільярдів

Казна та Політика
3473
За даними Мінфіну, загальна сума накопичених Казначейством коштів становить близько $1,25 млрд. Ця інформація, укупі з хорошою бюджетною дисципліною, на думку експертів, пояснює зростання попиту на папери Мінфіну на зовнішньому ринку, що в останні дні призвело до падіння їх прибутковості до 6,5% річних.
В аналітичній записці, призначеній, за відомостями «i», для лід-менеджерів Мінфіну з розміщення єврооблігацій, відомство Юрія Колобова повідомляє про фінансування всіх захищених статей бюджету, а також про наявність коштів для фінансування незахищених статей – перш за все, в інфраструктурних проектах.
Так, видатки загального фонду бюджету, згідно з оперативною інформацією Казначейства, станом на 18 жовтня профінансовано в сумі 273,9 млрд. грн., що становить 96,2% плану на 10 місяців, в т.ч. захищені видатки – 234,9 млрд. грн., або 97,5% плану.
Для фінансування дефіциту НАК «Нафтогаз України» для проведення закупівель природного газу з державного бюджету в 2012 р. компанії направлено 8,5 млрд. грн. У тому числі на 6 млрд. грн. здійснено випуск ОВДП з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії НАК «Нафтогаз України». Ще 2,5 млрд. грн. склав ресурс, отриманий НАК «Нафтогаз України» від погашення заборгованості підприємств теплоенергетики за природний газ при проведенні розрахунків по субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах.
Крім того, в аналітичній записці йдеться, що відповідно до змін до державного бюджету від 2 жовтня 2012 р. передбачено виділення 3,9 млрд. грн. на компенсацію НАК «Нафтогаз України» різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб’єктам господарювання для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням. Компанія зможе отримати зазначений фінансовий ресурс в четвертому кварталі, після затвердження Кабінетом міністрів порядку використання грошових коштів.
Станом на 19 жовтня 2012 р. дотація вирівнювання місцевим бюджетам, яка передбачена на дев’ять місяців п.р. і спрямовується виключно на заробітну плату дотаційних бюджетів, профінансована в обсязі 38,7 млрд. грн., або 100% до розпису на цей період. Крім того, в рахунок дотації вирівнювання на жовтень поточного року перераховано 2,7 млрд. грн.
Щодо дохідної частини бюджету наводиться статистика за дев’ять місяців, згідно з якою до бюджету по загальному фонду зібрано 208,6 млрд. грн. – на 10% більше, ніж за такий же період 2011 р. Податкова служба виконала плановий розпис зі збору податків на 100,3%, направивши з початку року до загального фонду 141,9 млрд. грн. Надходження від митниці зросли за дев’ять місяців на 13,2% при зростанні імпорту товарів (без газу) на 5,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Згідно з даними Мінфіну щодо поточного виконання бюджету, залишки на валютному рахунку Держказначейства станом на 17 жовтня перевищили близько 9,5 млрд. грн. в еквіваленті, у той час як залишки на гривневому рахунку в Нацбанку коливаються в останні дні в межах 0,5-2 млрд. грн.
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, значні запаси валютних коштів на рахунках Мінфіну говорять інвесторам, що у держави не буде жодних проблем з виконанням зобов’язань за зовнішнім боргом, причому ні в 2012 р., ні в 2013 р. (до кінця жовтня уряду потрібно буде погасити відсотки за єврооблігаціями на суму близько $60 млн. – «i»). «Цих коштів вистачить для того, щоб були виконані поточні зобов’язання бюджету, а також профінансована частина виплат Міжнародному валютному фонду, яким Україна в наступному році повинна повернути близько $6 млрд», – говорить Олександр Охріменко. При цьому експерт упевнений, що після виборів уряду вдасться продовжити переговори з фондом і відновити фінансування за програмою stand by, що дозволить рефінансувати зобов’язання України перед МВФ.
Крім того, на світовому ринку істотно знизилися котирування кредитно-дефолтних свопів по Україні. На поточний момент вони становлять близько 600 пунктів, тоді як ще місяць тому були на рівні 800 пунктів. «Міжнародні інвестори дуже уважно відстежують динаміку кредитно-дефолтних свопів, і їх зниження сприймають як сигнал до купівлі єврооблігацій. Зниження кредитно-дефолтних свопів показує, що при подальших первинних розміщеннях єврооблігацій їх прибутковість буде нижче 7%, і тому їх варто купувати на вторинному ринку, поки прибутковість не впала», – говорить Охріменко.
Такі перспективи, на думку опитаних «i» експертів, і стали ключовою причиною підвищення прибутковості українських євробондів, які інвестори готові купувати за ставкою 6,5% річних – що означає премію до номіналу в 1% річних. «За нашими оцінками, уряд зараз має достатньо коштів для виконання поточних зобов’язань всередині України і перед зовнішніми інвесторами. Тому потреби в нових позиках у них немає, – говорить Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital. – Однак якщо Мінфін захоче завтра вийти на ринок – він вийде, і візьме стільки, скільки йому треба. Ринки, що розвиваються, зараз цікаві інвесторам у зв’язку з достатнім рівнем ліквідності і високим апетитом до ризику». При цьому експерт зазначив, що в даний час Мінфін стимулює позики держкорпорацій і банків, однак не прагне виходити на ринок сам.
«До кінця року ще можна розмістити єврооблігації під гарантії уряду як мінімум на $2 млрд. При цьому ставка буде невисокою. Можна спрогнозувати, що зараз Україна може продати єврооблігації за ставкою близько 6% річних у доларах США», – говорить, у свою чергу, Олександр Охріменко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас