НБУ просять вдосконалити механізм плаваючої процентної ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ просять вдосконалити механізм плаваючої процентної ставки

Кредит&Депозит
732
Асоціація “Український кредитно-банківський союз” просить Національний банк ініціювати вдосконалення механізму застосування банками плаваючої процентної ставки.
Про це йдеться в повідомленні УКБС.
“Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до НБУ щодо вдосконалення механізму застосування банками змінної процентної ставки за кредитними договорами”, – йдеться в ньому.
Зокрема, згідно з повідомленням, дане вдосконалення дозволило б знизити вартість кредитних ресурсів, збільшити обсяги довгострокових позик.
“Головною причиною виникнення проблем застосування індексного методу розрахунку вартості кредитних ресурсів є закладені в Цивільному кодексі України (ст. 1056-1) обмеження щодо використання сторонами кредитного договору змінної процентної ставки”, – сказано в повідомленні УКБС.
Згідно з повідомленням, згадані обмеження створюють суттєві проблеми при визначенні вартості кредитних коштів на тривалий термін у випадку зміни ринкових умов, а також необґрунтовано підвищують вартість кредитів і звужують можливості національного фінансового ринку в наданні довгострокових позик.
За даними УКБС, унаслідок таких обмежень обсяги довгострокового кредитування за січень-вересень скоротилися на 6,5% (на 27 млрд гривень), а в порівнянні з рівнем 2008 року даний показник зменшився на 21,5% (на 109 млрд гривень).
УКБС пропонує законодавчо передбачити можливість встановлення вартості довгострокових кредитних ресурсів на основі застосування змінної процентної ставки з використанням індексу, що дозволило б визначати об’єктивну вартість ресурсів протягом дії кредитного договору.
Як повідомляло агентство, УКБС створена на початку 1994 року для сприяння розвитку банків та захисту їхніх інтересів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас