Україна щороку втрачає $2,5 млрд через заморожені заощадження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна щороку втрачає $2,5 млрд через заморожені заощадження

Казна та Політика
3905
Україна щороку втрачає близько 2,5 млрд доларів через те, що українці здебільшого заморожують заощадження в іноземній валюті, а не вкладають їх в економіку країни.
Про це сказав керуючий партнер інвестиційної компанії “Капітал Таймс” Ерік Найман на прес-конференції у Києві.
“Україна щороку втрачає або “недозаробляє” 2,5 млрд доларів. Це те, що могло б додатково приносити до 1,5% ВВП. Просто через знерухомлену готівку”, – сказав Ерік Найман.
За його словами, українці традиційно зберігають гроші у готівковій іноземній валюті, при цьому норма заощаджень в Україні значно перевищує норму заощаджень у країнах з розвиненою економікою, при цьому її ефективність заощаджень надто низька. На думку аналітика, це є однією з причин бідності нашої країни
“Це не ті заощадження. Уявіть, що ми купуємо каміння й зберігаємо у каміннях. У нас повні поля каміння, воно лежить, і що далі? Ми зберігаємо у камінні, а весь світ зберігає заощадження у тому, що запускається в економіку. І економіка працює”, – пояснив аналітик.
Він підкреслив, що велика частина заощаджень знерухомлюється у готівковій валюті у банківських скриньках. За його підрахунками, ця сума становить близько 40 млрд доларів. На думку Наймана, саме заможні люди схильні таким чином зберігати свої заощадження.
“Бідні й середній клас, в основному, тримають гроші в банках, а “верхівка” трамбує скриньки” – сказав Е.Найман.
За підрахунками фінансового аналітика, 30-35% цих грошей обслуговують тіньовий сектор економіки, а 24 млрд дол лежать “мертвим вантажем”. Якщо вкласти ці гроші в економіку України, на них можна заробити близько 10% річних.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас